Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Program de sterilizare gratuită a câinilor la Dej și Gherla

1 270

sterilizare caini

După ce Primăria Gherla a anunțat demararea unui proiect de sterilizare gratuită a câinilor cu și fără stăpân de pe raza municipiului, un alt proiect asemănător a fost anunțat azi de către Primăria Dej.

Primăria municipiului Gherla a devenit partenerul Emfodo România, organizație elvețiano-română pentru bunăstarea animalelor care, începând de anul trecut, desfășoară campanii ample de sterilizare a câinilor cu sau fără proprietar, în tot județul Cluj.

Astfel, începând din 13 ianuarie până la 13 martie 2015, cu sprijinul consistent al primăriei și al ADP Gherla, o echipă medicală și tehnică de elită se află la dispoziția gherlenilor și a satelor învecinate, la sediul Adăpostului pentru câini, de pe strada Gelu f.n.

Oricine dorește să beneficieze de sterilizarea complet gratuită oferită de Emfodo România, își poate aduce câinele la adăpost, de luni până vineri, între orele 9 și 16, de unde îl va lua a doua zi.

În același timp, o echipă operațională Emfodo străbate zilnic localitățile din jurul orașului și preia de la săteni animalele nesterilizate, pentru a le aduce înapoi a doua zi după operație. Dacă este cazul, animalul este vaccinat, deparazitat și devine purtător de microcip.

Începând de anul trecut, sterilizarea câinilor de rasă comună și a celor metiși (ceea ce mai numim și „corcitură‟) este obligatorie prin lege. Începând din luna martie a acestui an, nerespectarea legii 258 din 2013 va aduce proprietarului de câine nesterilizat o amendă cuprinsă între 2000 și 5000 de lei.

Dacă se face la Gherla, să se facă și la Dej

După o lungă perioadă în care primarul municipiului Dej a întrerupt colaborarea cu cei de la Vier Pfoten pentru derularea campaniilor gratuite de sterilizare a câinilor cu și fără stăpân de pe raza municipiului Dej, edilul șef s-a răzgândit.

Astfel, în cadrul unei conferințe de presă ținută azi la Primăria Dej, Costan Morar a anunțat demararea unei noi campanii de sterilizare și microcipare gratuită a câinilor.

Fundația  VIER PFOTEN, în colaborare cu Primăria Municipiului Dej și Asociația Anima Pro Terra, anunță lansarea unui nou proiect de sterilizare gratuită a câinilor cu și fără stăpân din oraș. Proiectul se desfășoară în perioada 27 ianuarie –  12 februarie 2015, cu posibilitatea prelungirii, și are ca scop stoparea înmulțirii câinilor de pe străzi prin controlul reproducției și reducerea numărului de abandonuri.

Echipa VIER PFOTEN, compusă din medici veterinari, tehnicieni veterinari și prinzători, va desfășura proiectul de sterilizare la clinica din adăpostul primăriei, situat pe strada Sălciilor FN, Dej. Câinii fără stăpân vor fi sterilizați, deparazitați și, după caz, marcați cu crotal.

Programul de sterilizari a fost organizat în baza unui Protocol de colaborare semnat astăzi, 27 ianuarie 2015, cu Primăria municipiului Dej, în baza căruia VIER PFOTEN se angajează să sterilizeze gratuit animalele fără stăpân, iar municipalitatea garantează faptul că angajații, contractorii și subcontractorii săi nu vor iniția acțiuni de ucidere, maltratare sau otrăvire a acestora.

”Ne bucurăm să revenim acasă, la Dej. Salutăm inițiativa primarului și dorința acestuia de a rezolva, cu adevărat, într-un mod eficient și uman problema câinilor fără stăpân. De asemenea, dorim să mulțumim partenerului nostru –  Anima Pro Terra, asociația locală care de la bun început s-a implicat într-un mod real și activ în rezolvarea unei probleme atât de importante. Dorim să reamintim autorităților că, fără implicarea acestei organizații, problema cainilor din Dej ar fi fost demult scăpata de sub control. Dacă îți propui să demarezi un proiect eficient și cu rezultate pe termen lung, atunci e bine să te implici alături de cei care îți oferă sprijin”, a declarat Anca Tomescu, coordonatoarea proiectului Animale fără Stăpân VIER PFOTEN.

Problema câinilor fără stăpân este una complexă în care este nevoie, pe lângă administrația locală și de implicarea asociațiilor de protecție a animalelor. Acest lucru la Dej, se întâmplă. Primăria Dej a colaborat cu fundația VIER PFOTEN din 2008 până în 2013, acum reluăm această colaborare, după ce fundația a desfășurat acțiuni în comunele limitrofe Dejului. Trebuie să continuăm sterilizarea cânilor cu și fără stăpân din oraș, pentru a putea stopa înmulțirirea câinilor fără stăpân. Un prim pas s-a făcut prin campaniile anterioare și sterilizarea câinilor din comunele limitrofe, iar acum demarează din nou acțiunea la Dej. Multumesc Fundației VIER PFOTEN și Asociației Anima Pro Terra Dej pentru implicarea și sprijinul care ni-l oferă în gestionarea problemei câinilor fără stăpân ” a declarat primarul Municipiului Dej, Morar Costan.

Din 2008 și până în prezent, echipele mobile ale VIER PFOTEN au sterilizat circa 4000 de animale fără stăpân în municipiul Dej. La aceasta se adaugă proiectele inițiate anul trecut, în colaborare cu asociația Anima Pro Terra, în comunele din jurul orașului. Astfel, în cursul anului trecut, medicii VIER PFOTEN au sterilizat un număr total de 3142 de câini cu și fără stăpân în comunele Jichișu de Jos, Jichișu de Sus, Cuzdrioara, Mica și Cățcău.”

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Gabi spune

    Haideti si in judetul Salaj!! Nicio organizatie sau campanie de sterilizare facuta pana acum !!! e musai.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More