Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Programul Rabla 2014. Tichete electronice și casarea mașinilor vechi de 8 ani

1 100

Ministerul Mediului şi Administraţia Fondului pentru Mediu supun dezbaterii publice proiectul de aprobare al Programului Rabla 2014. Acesta vine cu câteva modificări față de anii trecuți, printre care se află și acceptarea în program a mașinilor cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani.

Proiectul programului Rabla 2014, ce poate fi consultat pe mmediu.ro și afm.ro, prevede ca tichetele să nu mai fie acordate fizic beneficiarilor.

La dispoziția proprietarilor de mașini vor fi puse 20.000 de tichete, al căror buget total este de 140 de milioane de lei, valoarea fiecărui tichet fiind de 6.500 de lei.

Cei care doresc un tichet electronic în programul Rabla 2014 trebuie să se adreseze direct producătorilor sau dealer-ilor validați în program. Tichetele vor fi alocate electronic prin sistemul informatic AFM, iar pentru achiziționarea unui autovehicul nou poate fi folosit un singur tichet.

De asemenea, persoana care își casează mașina și obține tichetul electronic nu este obligată să-și cumpere un autovehicul nou, de reducerea conform tichetului putând beneficia altcineva.

Proiectul programului Rabla 2014 prevede ca, pe lângă prima de casare, proprietarul mașinii să primească un eco-bonus în valoare de 500 de lei, care poate fi folosit pentru achiziționarea unui autovehicul nou încadrat în norma de poluare Euro 6, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de dioxid de carbon mai mică de 100g/km, sau pentru achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

Tichetele electronice vor fi distribuite pe fiecare județ, în funcție de numărul de autovehicule uzate aflat în evidențele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Pentru persoanele fizice, sesiunea de finanţare va fi organizată în patru etape, fiecare etapă având o durată de câte 60 zile.

În prima etapă, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare județ.

În a doua etapă, tichetele aferente fiecărui judeţ rămase neutilizate, precum și cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validați din respectiva unitate teritorială.

În a treia etapă, tichetele rămase se împart în mod egal între punctele de lucru ale producătorilor validaţi din judeţul respectiv. În această etapă, orice producător validat poate ceda tichetele alocate în favoarea unui alt producător validat, cu obligaţia de a informa, în prealabil, Administraţia Fondului pentru Mediu.

În a patra etapă, tichetele rămase se vor împărţi în mod egal între punctele de lucru. Pot participa doar producătorii validaţi care, în etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate. Tichetele neutilizate la finalul etapei a patra vor fi anulate.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Marian spune

    Modificarile aduse de catre autoritati in programul RABLA 2014 nu pot decat sa descurajeze specula inregistrata de-a lungul anilor. Ramane de vazut daca varianta cu tichetele virtuale si achizitionarea acestora direct de la dealer va rezolva intr-un fel aceasta problema.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More