Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Proiect ,,Ana și Mia”, despre anorexie și bulimie, proiect al departamentului Standing Committe of Public Health

0 1.423

,,Ana si Mia’’ este un proiect coordonat de Solea Sabina Florina, studenta in anul III la Facultatea de Medicina si Farmacie din Oradea, sub indrumarea doamnei doctor Maghiar Adriana.

,,Ana si Mia’’ este un proiect coordonat de Solea Sabina Florina, studenta in anul III la Facultatea de Medicina si Farmacie din Oradea, sub indrumarea doamnei doctor Maghiar Adriana.

Este un proiect din cadrul departamentului SCOPH (Standing Committe of Public Health) al organizatiei ASMO. (Asociatia Studentilor Medicinisti Oradea).Proiectul a inceput din dorinta expunerii adevaratei fete a acestor boli : multi le trateaza ca pe niste diete si nu ca pe niste afectiuni care pot darama o persoana . Scopul este de a explica mai ales tinerilor de 13-19 ani , care sunt mai frecvent expusi , despre pericolele acestor boli. Foarte multi dintre ei nu stiu din lipsa de informare ca nu trebuie sa fii stereotipul pacientului ,,piele si os’’ ca sa fii anorexic. Multi pacienti, care au deja complicatii grave ale acestor boli, se prezinta la medic cu o greutate aparent normala in concordanta cu inaltimea. Insa, in interior, la nivelul organelor, foarte multi pot sa prezinte deja complicatii cardiace, osoase, minerale, digestive, etc. Din fericire, am reusit sa ajutam o gramada de liceeni sa inteleaga pericolele anorexiei si bulimiei, tinerii aratandu-se foarte interesati de aceste probleme, mai ales pentru ca la aceasta varsta foarte multi aleg sa urmeze anumite diete din dorinta de a arata bine.,,Ana si Mia’’ este un proiect coordonat de Solea Sabina Florina, studenta in anul III la Facultatea de Medicina si Farmacie din Oradea, sub indrumarea doamnei doctor Maghiar Adriana. Este un proiect din cadrul departamentului SCOPH (Standing Committe of Public Health) al organizatiei ASMO. (AsociatiaStudentilorMedicinisti Oradea).

In principiu, acest proiect vizeaza oamenii de toate varstele si clasele sociale, insa statisticile spun ca mai ales adolescentii (13-19 ani) sufera de aceste boli. Se estimeaza ca fiecare dintre noi cunoastem, poate fara sa stim, o persoana care sufera in secret de anorexie sau bulimie si ca 1 din 5 fete si 1 din 10 baieti au anorexie sau bulimie. Din aceasta cauza, proiectul,,Ana si Mia’’ se adreseaza in special liceenilor, voluntarii nostri mergand in licee si prezintand prin suporturi power-point si videouri pericolele acestor boli.

De obicei, aceste boli au un debut inocent. Pacientul doreste sa slabeasca, sa arate mai bine. Insa cu timpul se instaleaza obsesia, delirul. Pacientul doreste sa slabeasca din ce in ce mai mult si vede ca primeste felicitari si admiratie din partea colegilor, prietenilor etc, lucruri care, de exemplu, il imping sa faca mai mult sport si sa manance mai putin. Astfel totul devine o obsesie. De multe ori pacientii nici nu isi dau seama ca au o problema, li se pare ca e o dieta normala. Prevenirea s-ar putea face prin intelegerea dietelor, a riscurilor lor si a autoimpunerii unor limite, insa de multe ori aceste limite au un efect negativ : in loc sa manance doar 2,000 de calorii pe zi, cantitatea normala pentru un adult, multi se limiteaza la 500 sau chiar mai putin. Ca sa intelegeti, un copil de 3 ani are nevoie de 1,000-1,200 de calorii/zi aproximativ. Tratamentul este de asemenea complex : de la un tratament psihiatric, la un nutritionist si, daca s-au instalat deja probleme cardiologice, gastrice etc, se va ajunge si la medicii specialisti.

Modul de desfasurare al proiectului este unul original : din dorinta de a atrage atentia tinerilor, am ales o abordare prietenoasa, sub forma de benzi desenate si postere cu personaje care intruchipeaza aceste boli. Totodata, am facut multe filmulete care atrag atentia asupra acestor tulburari, plus ca mergem prin licee cu toate aceste prezentari, explicand tuturor ce inseamna de fapt sa ai anorexie si bulimie. Avem si o pagina de facebook, unde descriem pericolele acestor boli. Anorexia si bulimia sunt boli grave care, netratate, pot duce pana la deces. Din pacate , in Romania, ele nu sunt tratate cu seriozitatea cu care ar trebui. Foarte multi pacienti nu se duc din cauza timiditatii la medic, deoarece considera ca este o rusine sa ai aceste boli.

Acest lucru este total neadevarat : anorexia si bulimia sunt tulburari care trebuie tratate ca orice alta boala, mai ales din cauza complexitatilor pe care le prezinta .Ele nu ataca doar psihicul pacientului, care se vede deformat , mai gras decat este el de fapt. Are foarte multe implicatii si la nivelul corpului : pot aparea complicatii cardiace, gastrice, osoase, ginecologice, etc. Printre cele mai grave efecte sunt si cele din metabolismul osos. Pacienţii bolnavi de anorexie şi bulimie trec, în primul rând , prin nişte schimbări fiziologice importante la nivelul organelor interne, ba chiar şi până la nivel hidroelectrolitic.Anorexia şi bulimia sunt boli complexe, care afectează TOATE sistemele şi organele bolnavului. Astfel pacientul poate deceda fără să ajungă la o greutate considerată a fi subponderală.

De exemplu, la nivel hidroelectrolitic si metabolic, pot aparea :

• hipopotasemia, alcaloza hipocloremică din cauza vărsăturilor, laxativelor și/sau diureticelor

• hiponatremie (mai ales în cazul potomaniei asociate)

• hipomagneziemia

• hipofosfatemie

• hipocalcemie

• hipoglicemie

• dislipidemia, creșterea colesterolului, a trigliceridelor, LDL (colesterol cu densitate joasă) și ApoB

• deficit de zinc și cupru

• hipoalbuminemie în caz de malnutriție severă.

• Cardiovascular, problemele sunt si ele felurite si se pot agrava usor. Multi pacienti care aparent au o greutate normala in concordanta cu inaltimea, pot sa faca infarct si sa cada in plina strada. Bradicardia se observă cel mai frecvent la pacienții cu anorexie.

Ei mai prezinta si alte complicatii, cum ar fi :

• hipotensiune arterială, hipotensiune ortostatică

• tulburari de ritm

• anomalii ale electrocardiogramei, prelungirea intervalului QT • scăderea masei miocardice, • prolaps de valvă mitrală și fibroză miocardică • ateroscleroză, tulburări ale circulaţiei periferice, vasospasm arterial, acrocianoză.

Cele mai vizibile efecte la un pacient bolnav de anorexie sau bulimie sunt la nivelul dintilor. Din cauza faptului ca vomita foarte mult, dintii sunt erodati dincauza acidului gastric care efectiv ,,roade’’ si ,,rupe’’ smaltul, il ingalbeneste. Alte probleme care pot aparea sunt :

• demineralizarea smalțului dinților

• esofagita

• ruptura esofagiană cu mediastinită

• dureri abdominale, balonare dupa orice masă, constipație

Acestea sunt desigur doar cateva dintre efectele acestor boli, efecte nevazute. Poate ca cea mai grea parte a bolii vine din partea complicatiilor osoase. Da, este posibil sa ,,scapi’’ de problemelele cardiace, de cele care apar la nivelul dintilor si asa mai departe. Dar odata ce tesutul osos este atacat, nu prea mai ai ce face. Oasele nu au o rata regenerativa asa buna. Pana si o simpla fractura schimba structura osoasa pe viata. Ei bine, anorexicii sufera de mineralizari osoase care duc la boli cum ar fi osteoporoza. Osteoporoza este considerata a fi o ,,boala a batranilor’’, deoarece foarte multi batrani sufera de ea. Insa pacientii tineri ,chiar si in varsta de 16 ani, pot sa faca osteoporoza din cauza complicatiilor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More