Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Proiect de lege pentru zilele ce fac puntea între sărbătorile legale şi sfârşitul de săptămână

0 57

calendar zile libere

În fiecare an, Guvernul României emite hotărâri pentru acordarea unor zile libere care să facă o punte între sărbătorile legale prevăzute de Codul Muncii şi zilele de repaus săptămânal, adică sâmbăta şi duminica. Acest lucru se petrece în situaţiile în care Crăciunul sau Paştele cad, de exemplu, într-o zi de joi sau marţi.

Cu toate că s-a statuat deja, ca practică, acordarea de zile libere legale ca punte pentru crearea unor mini-vacanţe în sectorul bugetar, iar stabilirea unui calendar de maximă predictibilitate este lipsită de costuri, există în continuare un vid legislativ în această materie.

Având în vedere acest aspect, deputatul dejean Cornel Itu a propus crearea unui cadru legislativ cuprinzător, prin completarea Codului Muncii, care să reglementeze, la nivel general, pentru sectorul bugetar, acordarea zilelor libere care fac puntea între zilele de sărbătoare legală şi zilele de repaus săptămânal.

Pornind de la situaţiile concrete în care Guvernul României a emis hotărâri pentru acordarea unor zile libere suplimentare celor prevăzute de Codul muncii la art. 139, Itu a propus, prin iniţiativa sa legislativă, ca în cazurile în care intervalul de timp dintre zilele de sărbătoare legală, din timpul unei săptămâni, prevăzute în art. 139 alin. (1) şi zilele de repaus săptămânal este de 24 de ore, acestea să fie considerate de drept zile nelucrătoare.

”România se află la mijlocul clasamentului statelor UE în ceea ce priveşte zilele de sărbătoare legală, alături de Germania şi Belgia, cu 12 zile. În funcţie de anul calendaristic, nu rare sunt situaţiile în care un procent semnificativ din zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal,  astfel cetăţenii nu beneficiază de drepturile lor legale. Putem exemplifica cu anul în curs, când din cele 12 zile de sărbătoare legală, 3 coincid cu zilele de repaus săptămânal – prima zi de Paşti, 20 aprilie (duminica); prima zi de Rusalii, 8 iunie (duminica) şi Sfântul Apostol Andrei, 30 noiembrie (duminica). Prin adoptarea acestui proiect de lege, se vor compensa şi zilele de sărbătoare legală ce cad la sfârşitul săptămânii, sâmbăta sau duminica”, a declarat Itu, inițiatorul acestui proiect de lege.

Totodată, stabilirea ”mini-vacanţelor” prin lege va crea un calendar previzibil, necesar operatorilor de turism, având ca efect stimularea acestui sector important pentru economia românească.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More