Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Proiect de lege PSD: Creșterea vârstei de pensionare pentru polițiști și militari

0 2.665

Senatorul PSD Tit Liviu Brăiloiu a inițiat un act normativ prin care se cere creșterea vârstei de pensionare a polițiștilor și militarilor la 50 de ani.

Un senator PSD a inițiat un act normativ conform căruia angajații Ministerului Administrației și Internelor, dar și cei ai Ministerului Apărării Naționale nu vor ieși la pensie mai devreme de 50 de ani, notează cei de la Adevărul.

 „… prezenta propunere legislativă are menirea de a aşeza în limite fireşti vârsta minimă de pensionare a militarilor şi polițiștilor, aceasta urcând acum la 50 de ani, pentru pensiile de serviciu anticipate”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ, aparținând senatorului
PSD Tit Liviu Brăiloiu, inițiatorul acestui act.

„Reducerea vârstei standard de pensionare (…) nu poate fi mai mare de 10 ani. Indiferent de reducerile aplicate, vârsta de pensionare a militarilor şi poliţiştilor nu poate fi mai mică de 50 de ani”, se specifică în iniţiativă.   

Repsectivul act normativ mai cuprinde și propunerea de desfiinţare a pensiei de serviciu anticipată parţială, precum şi posibilitatea prelungirii activităţilor militarilor şi poliţiştilor care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, la cerere, pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 5 ani, urmând ca pentru fiecare an să primească un spor de 2 la sută la pensia militară de stat.  

Totodată senatorul PSD își susține propunerile prin exemple provenite din celelalte țări europene unde ofiţerii ies mai târziu la pensie: Belgia – ofiţerii cu grade inferioare ies la pensie la 51 – 52 de ani, iar cei cu grade superioare la 54 – 56 de ani, în timp ce generalii se pensionează la 58 – 61 de ani; În Franţa, ofiţerii ies la pensie la 52 de ani, iar generalii la 57 – 61 de ani; în Germania, ofiţerii cu grade inferioare ies la pensie la 52 de ani, cei cu grade superioare la 54 – 56 de ani, iar generalii la 60 – 65 de ani.  

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More