Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Proiectul „Crăciun în Maramureș” încurajează turiștii români și străini să viziteze satele maramureșene

0 164

Proiectul cultural -turistic „Crăciun în Maramureș”, susținut și promovat de Consiliul Județean Maramureș, va încuraja în acest an turiștii români și străini să viziteze satele și comunele renumite pentru conservarea tradițiilor arhaice specifice sărbătorilor de iarnă, a declarat vineri, pentru AGERPRES, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

„Patrimoniul rural deține, spre bucuria noastră, zone în care tradițiile arhaice sunt neschimbate de sute de ani, iar turiștii ar putea avea ocazia să întâlnească obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă — Crăciun, Anul Nou și Bobotează. Obiceiurile de iarnă au o frumusețe aparate și multora dintre noi ar putea să ne trezească amintirile copilăriei, casa bunicilor din sat, dar și efervescența specifică apropierii sărbătorilor. În satele aflate la mare depărtare de centrele urbane, obiceiurile de iarnă au fost mult mai bine conservate și fac parte din tradiția locală, fiind respectate cu mare sfințenie. Deși probabil de-a lungul timpului s-au mai produs unele mici ajustări, tradițiile au rămas neschimbate, iar turiștii dornici să cunoască cultura arhaică a uneia dintre cele mai importante sărbători pentru umanitate, Nașterea Mântuitorului, ar fi surprinși să vadă farmecul acestor sărbători, cât și pregătirile premergătoare lor”, a spus Gabriel Zetea.

În opinia acestuia, atât satele din zona de munte, dar și de câmpie a Maramureșului, au păstrat aproape intacte tradițiile specifice sărbătorilor de iarnă.

„Satele din zona de munte, dar și cele situate la șes, cunoscute în limbajul etnologilor ca și ‘țări’, cum ar fi: Maramureșul istoric, Țara Lăpușului, Țara Chioarului — au păstrat tradițiile neschimbate, deși s-a crezut că cei aproape 50 de ani de comunism ar fi putut afecta respectul pentru cultura rurală. Cercetările specialiștilor au dovedit în ultimii ani că n-a fost așa, că majoritatea tradițiilor populare s-au păstrat, că satul a reușit să se salveze și să conserve aceste obiceiuri după un calendar propriu și să arate urmașilor că istoria acestor tradiții a asigurat oarecum continuitatea vieții rurale. Proiectul ‘Crăciun în Maramureș’, lansat în urmă cu mulți ani, își propune să facă accesibile măcar o parte din aceste tradiții, să le prezinte turiștilor în forma autentică și să arate că putem fi continuatorii unor stări care ne reprezintă, că aceste tradiții fac parte din identitatea și zestrea noastră de locuitori aflați în marginea României”, a mai precizat Gabriel Zetea.

De asemenea, președintele Asociației de Arte și Meserii Tradiționale din Maramureș, prof. Georgeta Iuga, fost muzeograf a arătat că satele maramureșene sunt un filon bogat de tradiții, muzică populară și meșteri populari, puțini cunoscuți publicului larg, însă foarte apreciați de cunoscători și specialiștii în domeniu.

Programul „Crăciun în Maramureș” va fi găzduit de Muzeul Satului din municipiul Baia Mare și va fi susținut de mai multe primării din județ care pentru o zi vor prezenta publicului și turiștilor cele mai frumoase tradiții dedicate sărbătorilor de iarnă specifice satului maramureșan.

Potrivit Asociației Nationale de Turism Rural Ecologic și Cultural—ANTREC, filiala locală, anul trecut peste 7.000 de români și străini au petrecut sărbătorile de iarnă în Maramureș și au făcut scurte călătorii cu trenul Mocănița pe Valea Vaserului din Munții Maramureșului.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More