Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Proiectul de majorare a salariului minim brut la 2.050 de lei de la 1 ianuarie 2019, în dezbatere publică

1 152

Ministerul Muncii a publicat, vineri, spre dezbatere publică, proiectul de hotărâre de Guvern care prevede că începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul minim va fi majorat de la 1.900 de lei la 2.050 de lei lunar.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 2.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie, pe lună, în anul 2019, reprezentând 12,251 lei/oră”, prevede proiectul de hotărâre de guvern lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 1.900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, în medie pe lună în anul 2018, reprezentând 11,40 lei/oră.

Potrivit expunerii de motive, se estimează că majorarea salariului minim „va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerii muncii la negru”, iar „măsura conduce la un impact asupra PIB real de 0,6 puncte procentuale”.

„Prezentul act normaiv are un impact social important, asigurând creşterea nivelului de trai şi reducerea decalajelor sociale. Şocul pe piaţa muncii (asupra numărului mediu de salariaţi) este absorbit în întregime, iar competitivitatea sectorului concurenţial nu este afectată”, susţine Ministerul Muncii.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Muncitorul spune

    Ar fi și cazul, în privat salariile au rămas foarte mult în urma față de cele la stat. Și 2050 mi se pare puțin, pentru că aproape jumătate se duc pe taxe.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More