Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii de trasport intermodal pentru pasageri și marfăla Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj”

0 60

În cadrul unei întâlniri de lucru, convocată astăzi de către domnul vicepreşedinte al Consiliului Județean Cluj,  Marius Mînzat, care s-a desfășurat la sediul Consiliului Județean Cluj, unde au participat alături de domnul senator Marius Nicoară, reprezentanți ai tuturor beneficiarilor proiectului – CNCF CFR S.A., CNADNR, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj – au fost prezentate obiectivele de investiții ale proiectului de intermodalitate:

  • Cargo Aeroport (contruirea unui terminal de marfă la Aeroport);
  • Cargo CFR (contruirea unui terminal de marfă pentru transportul feroviar);
  • Legături auto (realizarea unei conexiuni rutiere între cele 2 terminale de marfă);
  • Gara CFR (construirea unei stații de cale ferată în vecinătatea Aeroportului);
  • Pasaj suprateran pentru pasageri (realizarea conexiunii pietonale între Gara CFR și terminalele de pasageri ale Aeroportului).

Cu această ocazie, pentru realizarea proiectului intermodal a fost discutată oportunitatea depunerii unei cereri de finațare în vederea accesării de fonduri europene pe programul CEF Transport, în cadrul apelului de proiecte dedicat țărilor de coeziune. Programul asigură beneficiarilor o finanțare nerambursabilă de 85% din valoare proiectului (aproximativ 72 milioane de euro), urmând ca restul de 15% să fie asigurat de către fiecare beneficiar, pentru implementarea obiectivelor proprii.

Termenul limită pentru transmiterea cererii de finanțare la Comisia Europeană este 07 februarie 2017.

În acest sens, s-a convenit ca pentru transmiterea cererii de finanțare să se semneze un acord de asociere între toți beneficiarii, urmând ca după obținerea finanțării să fie clar stabilite și definitivate toate obligațiile de natură economică, tehnică și juridică  pentru fiecare beneficiar în parte.

Prin realizarea acestei noi infrastructuri se va elimina blocajul fizic și tehnico-funcțional care afectează continuitatea fluxurilor de transport pe distanțe lungi și a celor transfrontaliere (RO-HU). Centrul intermodal de pasageri și marfă va facilita transferul de marfă și schimbul de pasageri între diferitele moduri de transport: rutier, feroviar și aerian.

Totodată, implementarea acestui proiect intermodal va contribui la dezvoltarea județului Cluj prin generarea de beneficii de ordin financiar, social și de mediu precum și prin asigurarea unui înalt grad de mobilitate al populației, astfel confirmându-se politicile de dezvoltare europene și naționale referitoare la realizarea centrelor intermodale.

La nivel local, beneficiile aduse de acest proiect vor viza o mai mare atractivitate a orașului în ceea ce privește nivelul investițiilor / investitorilor străini, o creștere a veniturilor la bugetul local, crearea de noi locuri de muncă și creșterea standardului de viață pe termen mediu și lung.

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj își va consolida totodată poziția ca fiind cel mai important aeroport regional din țară, cu servicii la standarde ridicate oferite companiilor aeriene, călătorilor cât și altor utilizatori care vor găsi la aeroport un mod direct de interconectare cu principalele rețele rutiere și feroviare, la nivel local și regional.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More