Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Proprietarii de apartamente, obligați să schimbe centralele termice mai vechi de 10 ani cu unele mai puţin poluante și mai scumpe

0 212

centrala apartament

Proprietarii de apartamente, ale căror centrale termice sunt mai vechi de 10 ani, vor fi obligaţi din toamnă să şi le schimbe cu unele mai puţin poluante, dar mult mai scumpe, potrivit unei directive venite din partea Uniunii Europene.

În luna septembrie vor intra în vigoare prevederile directivelor ErP (Energy-related Products Directive), care vor obliga producătorii de centrale termice să crească eficienţa energetică a respectivelor echipamente şi să aibă un consum de gaze mai redus.

Concret, după data de 26 septembrie 2015, toţi producătorii şi comercianţii, inclusiv cei din România, vor fi obligaţi să producă/vândă doar centrale termice cu condensare, considerate mai eficiente şi mai puţin poluante decât cele clasice. Măsura face parte din strategia UE de reducere şi eficientizare a consumului energetic şi este similară cu cea a scoaterii din producţie şi consum a becurilor clasice, cu filament.

„Directiva europeană se referă la eficientizarea energetică, adică nu se mai pot fabrica centrale termice de apartament cu un randament mai mic de 75%. Când va trebui să o schimbe, nu va mai găsi din aia ieftină, care a fost în jur de 2.000 de lei, va găsi la 3.500 de lei”, a declarat presei centrale Ionuţ Nejloveanu, vicepreşedintele ANPSC (Asociaţia Naţională a Prestatorilor de Servicii de Contorizare şi Calcul al Utilităţilor – n.r.).

Dacă centralele convenţionale cele mai ieftine costă 1.700 – 2.000 de lei, cele care folosesc noua tehnologie costă 3.300- 4.000 de lei.

Aceste centrale sunt mai eficiente pentru că valorifică nu numai energia eliberată la ardere, ci şi căldura suplimentară obţinută prin condensarea vaporilor de apă conţinuţi de gazele arse.

„Centralele termice de apartament trebuie să fie schimbate la 10 ani, când nu mai sunt ISCIR-izate şi dacă în România se dă ISCIR, se dă pentru că este corupţie. Vine ăla la tine şi spune hai că-ţi mai dau 2 ani la ea. (…) Introducerea acestei directive europene este ştiută de mult timp, dar comercianţii de centrale de apartament au omis să spună aceste lucruri oamenilor. Se întâmplă la fel cum s-a întâmplat şi cu becurile cu incandescenţă sau ca în cazul interzicerii producţiei de maşini cu Euro3. E clar că aceste centrale în condensare sunt mai eficiente decât cele actuale, dar sunt şi mai scumpe, iar cine deţine o centrală obişnuită nu va fi obligat să o schimbe până nu vor trece cei 10 ani, cât înseamna funcţionarea normală a unei astfel de centrale”, a mai precizat Nejloveanu.

De asemenea, reprezentanţii ANPSC mai atrag atenţia că odată cu directiva europeană se va introduce şi taxa pe coş. Această taxă este pusă în discuţie încă de acum 4 ani, iar 2015 este termenul limită până când poate fi amânată. Propunerea este ca fiecare proprietar de centrală termică de apartament să achite câte 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă de instalaţia proprie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More