Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Prostituție și un caz de automutilare, la Centrul pentru Protecția Copilului din Beclean

0 502

Este anchetă la Centrul de îngrijire al minorilor orfani din Beclean, după ce o fundaţie care se ocupă de tinerii instituţionalizaţi a primit informaţii că o tânără de 16 ani din centru ar practica prostituţia.

Suspiciuni de prostituție și un caz de automutilare la Centrul pentru protecția copilului din orașul Beclean. Semnalul de alarmă a fost tras de reprezentanții unei organizații neguvernamentale, care susțin că au depus plângeri la mai multe instituții ale statului prin care sesizează încălcări grave ale drepturilor copilului în acel centru. Cazul este anchetat de Protecția Copilului Bistrița Năsăud

Scandalul a pornit sâmbătă, când două surori de 16 şi 14 ani, aflate în centru, au primit învoire să se plimbe două ore în parc. Au fost urmărite de o altă colegă şi aşa, fata a văzut că cele două intră într-un apartament în care locuieşte un tânăr, instituţionalizat şi el în trecut la centrul din Beclean.

O tânără instituționalizată la Centrul pentru Protecția Copilului din orașul Beclean le-a destăinuit celor din organizația Consiliul Tinerilor Instituționalizați că la centru se petrec lucruri grave. Conducerea ar ști despre ele și nu ia nicio măsură. Președintele organizației a depus plângeri la Protecția Copilului, poliție și parchet.

Într-un alt caz, un băiat de 15 ani s-ar fi automutilat fără ca cineva să ia vreo măsură. Mai multe plângeri au fost depuse atât la Protecţia Copilului cât şi la Parchet însă conducerea centrului neagă acuzaţiile.

Sânziana, director Centru: “Le-am dat fetelor bilet de voie între ora 2 şi 4 jumătate se iasă în parc au fost supravegheată de o altă fată care le-a văzut intrând în casă la un fost elev al centrului şi acolo ar fi consumat alcool. Nu se prostituează sub nicio formă.”

Fetele erau urmărite de multă vreme şi de o organizaţie care apără copiii instituţionalizaţi.

Andreeas Novacovici Preşedintele Fundaţiei: “Sunt trei abuzuri care se petrec la centru: o fată se prostituează cu ştiinţa centrului, iar un băiat de 15 ani se automutilează şi nu fac nicio măsură în acest sens. Noi am depus la parchet probe audio şi video în acest sens ca să arătăm ce se petrece în acest sediu. Am fost anunţaţi de către colaboratoarea noastră de faptele care se petrec în centru şi vom lua atitudine.

Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi a fost fundaţia care de altfel a sesizat parchetul şi autorităţile. Miercuri, reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bistriţa au mers la centrul din Beclean în control.

Crina Andreica Director Adjunct DGAPC BIstriţa Năsăud: “Am venit aici ca să facem o anchetă despre ce se întâmplă aici. Asta vrem să aflăm ce s-a petrecut”.

Conducerea centrului din Beclean a mai declarat că tânărul de 15 ani este monitorizat mereu şi că nu se pune problema unei neglijențe sau a unui abuz în cazul lui.

Miercuri, la sediul centrului din Beclean, au avut loc audieri. Reprezentanţii direcției pentru protecţia copilului au discutat atât cu directoarea centrului dar şi cu tinerii implicaţi în scandal. Acuzaţiile de prostituţie dar şi de abuz şi neglijenţă trebuie probate, spun cei care se ocupă acum de caz.

Pe de altă parte, şi tânăra în vârstă de 19 ani care le-a urmărit pe cele două surori sâmbăta trecută va trebui să spună clar ce a văzut. În plus şi poliţia a fost sesizată şi îl va audia şi pe bărbatul care le-a primit în casă pe cele două fete minore. Cel mai probabil săptămâna viitoare vor fi gata şi primele concluzii în acest sens.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More