Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Protest al polițiștilor la Cluj. Agenții cer majorarea salariilor și plata sporurilor – FOTO/VIDEO

0 78

Agenţii de poliţie protestează, joi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, dar și în fața Prefecturii Cluj, cerând majorarea salarilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel de din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor.

La Cluj-Napoca, în fața clădirii Prefecturii, s-au adunat sute de agenți veniți din toată Transilvania.

Potrivit liderului de sindicat Constantin Mandache, de la intrarea în vigoare a legii, agenții mai tineri au primit salariul corespunzător, însă cei mai în vârstă, cu 10-20 de ani vechime, nu au primit nicio mărire de salariu. Liderul de sindicat a explicat că în alte instituții bugetare au existat asemenea creșteri, la tot personalul, astfel că se dorește ca și polițiștii să primească măririle salariale considerate oportune.

„Noi am fost la masa negocierilor la Ministerul Muncii, sindicatele din MAI, în 6 martie, și acolo ne-au mințit că se aplică. În loc de 600 de lei salariul de referință rămas la nivelul anului 2009, se va schimba și va fi 1.450. La unii dintre colegi, cei tineri, s-a aplicat această metodă, la cei mai în vârstă, cu 20 de ani vechime, nu s-a cunoscut nimic la salariu. Dacă a crescut salariul minim brut pe economie trebuie să se aplice și polițiștilor, ceea ce nu s-a întâmplat. În celelalte instituții bugetare s-a aplicat, dar asta nu ne interesează pe noi, fiecare suntem cu familia sa ocupațională. Vrem ca tuturor polițiștilor din România să ni se aplice HG nr. 1/2017”, a spus Constantin Mandache.

Potrivit acestuia, în cadrul Sindicatului Național al Agenților de Poliție din România, care este afiliat la Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor „Alexandru Ioan Cuza” s-au făcut unele calcule din care reiese că măririle salariale ar fi cuprinse între 800 și 1.400 de lei, pentru agenții cu vechime mai mare, de 10-20 de ani.

„În Poliția Română, din decembrie 2009 nu s-a mai schimbat nimic la salariu. (…) Așteptăm să fim chemați la masa tratativelor”, a mai spus Mandache.

Protestul de la Cluj, unde sunt așteptați, pe tot parcursul mai multor ore, să participe agenți de poliție din județele Bihor, Sălaj, Bistrița-Năsăud, va dura până la ora 16,00.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More