Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Protest al ungurilor la Cluj-Napoca. Cer instalarea plăcuțelor multilingve la intrările în oraș – FOTO

1 739

Scandalul instalării plăcuțelor multilingve în Cluj-Napoca nu s-a încheiat nici la un an după ce Tribunalul Cluj obliga primăria clujeană să instaleze 12 plăcuțe multilingve în oraș. Au fost instalate doar patru plăcuțe, motiv pentru unguri pentru a ieși din nou în stradă.

Membrii mişcării „Musai-Muszáj”, un grup care susţine drepturile minorităţii din Cluj-Napoca, au organizat azi în centrul Clujului un un flashmob, o acțiune de protest care a avut parte de foarte puțină susținere din partea clujenilor. Asta chiar dacă organizatorii anunțau și organizarea unei tombole pentru participanți.

Reprezentanţii „Musai-Muszáj” spun că au recurs la această formă de protest pentru că, după un an de când li s-a promis, au fost amplasate doar patru din cele 12 plăcuţe multilingve care ar fi trebuit montate la intrările în oraş.

„Stimaţi clujeni!   Cazul plăcuţelor multilingve din păcate nu s-a terminat la Cluj. Cauza noastră se pierde între mâinile administratorilor români şi maghiari ai oraşului. Dacă găsiţi inacceptabil că la un an după decizia tribunalului Primăria Cluj-Napoca încă nu a instalat nici o treime din plăcuţele multilingve, veniţi în Piaţa Unirii, miercuri 21 februarie la ora 17:00.   Să împingem înainte cauza drepturilor lingvistice! O facem chiar în ziua mondială a limbii materne şi cu ocazia primei aniversări a câştigării procesului plăcuţelor! În cadrul flashmobului vom face o tură cu o bicicletă dotată cu o plăcuţă multilingvă Cluj-Napoca Kolozsvár-Klausenburg din Piaţa Unirii până în curtea Primăriei Cluj-Napoca. Bicicleta va fi lăsată în parcarea de biciclete a Primăriei, pentru a le aminti funcţionarilor publici români şi maghiari că respectarea drepturilor lingvistice şi a deciziilor tribunalului nu este opţională.  Bicicleta va rămâne parcată în curtea Primăriei până toate plăcuţele multilingve vor fi amplasate.    BONUS: în cadrul flashmobului vom organiza o tombolă unde 10 câştigători vor putea să dea o tură pe bicicleta dotată cu plăcuţa multilingvă. Vă aşteptăm!”, este mesajul postat pe Facebook de reprezentanţii „Musai-Muszáj”.

Primarul Emil Boc a catalogat acțiunea de protest a celor de la „Musai-Muszáj” drept ”o furtună într-un pahar cu apă”.

„Cele mai importante intrări în municipiu, cu cea mai mare vizibilizate şi impact concret au aceste plăcuţe multilingve amplasate. Dacă vă uitaţi la Floreşti, cea mai aglomerată rută din România, are aceste plăcuţe. La fel şi cea dinspre aeroport. La fel la Baciu sau pe Calea Turzii. Mai sunt aici de reglementat câteva probleme şi mă refer aici la intrarea dinspre Chinteni şi la cea dinspre Gheorgheni – Borhanci. Se vor reglementa în perioada următoare. Au fost câteva probleme tehnice care sunt în curs de soluţionare şi vor fi amplate şi aceste plăcuţe”, a declarat Boc la Realitatea FM Cluj.

Mişcarea Musai-Muszáj este un grup informal de clujeni al cărui scop declarat este „ca oraşul nostru să fie Clujul interculturalităţii reale, trăite zi de zi.” Proiectul principal al mişcării informale este amplasarea de plăcuţe trilingve la intrările în Cluj-Napoca.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Mihai spune

    Mai da-o in pula mea serios??? Da in Ungaria sunt placute in limba romana?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More