Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Protest în fața Penitenciarului Bistrița. Angajații își strigă nemulțumirile în stradă

0 58

Aproximativ 50 de salariații din cadrul Penitenciarul Bistrița, membrii ai Sindicatul Salariaților Penitenciarului Bistrița,vor protesta miercuri în fața Penitenciarului Bistrița în legătură cu discriminarea salarială impusă la nivel guvernamental în structura de apărare natională, ordine publică și siguranță națională, condițiile de muncă și lipsa de personal .

Protestul este programat miercuri, 12 octombrie, între orele 10:00 și 12:00.

”Sub pretextul corectării unor inechități salariale, Guvernul tehnocrat legalizează discriminarea împărțind sistemul național de apărare în șmecheri și fraieri. Prin OUG 20/2016 se stabilește că toți salariații din familia ocupațională apărare și ordine publică, inclusiv cei din penitenciare, trebuie să aibă incluse în salariu sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.

Ministrul muncii și al justiției, sub patronatul executivului în exercițiu, decid peste lege că, deși în penitenciare a existat salariu de merit în plată în 2009, totuși norma nou adoptată, chiar dacă nu conține elemente de ambiguitate, nu ar trebui aplicată și pentru agenții și ofițerii de penitenciare, pentru că salariile lor sunt bune și pentru că celelalte instituții din sistemul național de apărare se opun, motiv pentru care la data de 10 septembrie 2016 toate salariile plătite în structura de apărare au inclus acest drept, cu excepția penitenciarelor.

Ca reacție la primul act de fragmentare a structurii de apărare națională prin decizie politică luată cu nerespectarea legii, am decis să protestăm cu toată forța și cu toate armele. Nu mai avem dreptul la greva, suprimat în 2011 prin Legea dialogului social, însă avem dreptul să pichetăm unitățile și să organizăm mitinguri.

Membrii Sindicatul Salariaților Penitenciarului Bistrița sunt solidari cu salariații din celelalte penitenciare din cadrul sistemului administrației penitenciare unde se acumulează un milion de ore suplimentare într-un an, cu nenumărate cazuri în care salariații depășesc plafonul de 180 de ore peste care trebuie cerut acordul sindicatelor ori chiar plafonul maximal de 360 de ore. Avem salariați în unele penitenciare care în luna august au avut totalizate deja 800 de ore suplimentare pe anul în curs! Din cele 1 milion de ore în plus, prestate de aproximativ 5000 de oameni, mai puțin de jumătate sunt compensate cu timp liber. Restul nu se pot plăti. Este interzis prin lege. Așa cum nu se pot acorda nici zilele de concediu legale, restanțele pe anul trecut fiind departe de a se epuiza!

Lucrăm la cote de avarie, pe bugete subdimensionate, de decenii întregi și o facem bine, contrar denigrărilor și atacurilor constante care ne descriu ca torționari sau teroriști. Blamați de o parte din presă și trădați de proprii conducători, am decis că totul are o limită!”, se arată în comunicatul Sindicatului Salariaților Penitenciarului Bistrița.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More