Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Protest la fabrica Weidmuller din Maramureş, după ce sute de angajaţi au primit salarii reduse ca urmare a revoluţiei fiscale

0 3.161

Revoluţia fiscală a scos în stradă zeci de angajaţi ai fabricii Weidmuller, din Tăuţii Măgherăuş, judeţul Maramureş. Miercuri seara şi joi dimineaţa oamenii au protestat faţă de scăderea salariilor cu peste 22%, în urma trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat.

Firma nu a mărit brutul angajaţilor decât în cazul celor care câştigă salariul minim pe economie, astfel că toţi cei cu salarii mai mari au fost afectaţi.

Patronatul nu încalcă însă legea, spun sindicatele, care încearcă acum să găsească o soluţie cu managementul german al fabricii.

Florin Hossu, preşedintele Cartel Alfa Maramureş, pentru Digi24 Oradea: „Este o unitate privată; această unitate are nişte angajamente contractuale, până la urmă firma nu încalcă legea. Doar că se întâmplă lucrul pe care l-am sesizat de trei luni de zile, de patru luni de zile: prin transferul contribuţiilor, oamenii din privat nu îşi mai iau acelaşi net. Bineînţeles că patronul nu este obligat prin lege să mărească bruturile şi ne aflăm în situaţii de genul acesta care la nivel naţional se vor mai repeta.”

Hossu a precizat că „angajatorul (…) nu a crescut bruturile cu circa 22,5% decât în cazul celor cu salariu minim pe economie. În rest, toţi cei cu salariu peste cel minim nu au beneficiat de mărirea brutului, astfel că neturile sunt mai mici cu 22,5%. Oricum salariile în privat sunt destul de mici; or, asemenea tăieri dezechilibrează familiile, pentru că cei mai mulţi sunt angajaţi cu credite bancare.”

Fabrica Weidmuller din Tăuţii Măgherăuş produce componente electrice şi are peste 500 de angajaţi.

Sursa: DirectMM

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More