Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Proteste ale sindicaliștilor din penitenciare. Vor duce la blocarea sistemului penitenciar

1 517

Acțiuni de protest pe termen nedeterminat sunt anunțate de sindicaliștii din penitenciare, ca urmare a diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaților din sistemul penitenciar.

Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare acuză că în sistemul penitenciar, începând cu 01.01.2019 au fost sistate de la plată: orele suplimentare necompensate cu timp liber, decontarea cheltuielilor turistice (echivalent vouchere vacanță), majorarea pentru misiuni speciale, precum și plata sentințelor judecătorești; de asemenea, nu au fost acordate majorările legale privind normele de hrană și echipament.

Prin urmare, sindicaliștii anunță mai multe acțiuni de protest, după cum urmează:

 1. Refuzul muncii suplimentare in tot sistemul penitenciar, incepand cu data de 11.04.2019 (genereaza blocarea activitatii in maxim 10 zile; functionarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentara).
 2. Dezacordul SNLP privind depasirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019 (conform legislatiei si negocierilor colective in vigoare).
 3. Mitinguri succesive in toate unitatile din sistemul penitenciar – calendarul se va comunica
 4. Miting in Piata Victoriei (3000 de participanti) – data se va comunica

”Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariați, sub protecție și coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privința depășirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. În fiecare lună, schimburile operative din sistem, dar și alte categorii de angajați, înregistrează ore suplimentare de muncă care nu pot fi compensate cu timp liber și nici plătite având în vedere bugetul insuficient, alocat pentru 2019.

Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajați, aduce angajatorii în situația de a nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare și supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislației aplicabile și regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor săvârși abuzuri prin încălcarea legislației și regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal, disciplinar dar și în relația cu mass-media și opinia publică”, se arată într-un comunicat de presă al SNLP.

Sindicaliștii au trimis și o listă de revendicări:I

 1. Adoptarea statutului polițistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituționale, nedemocratice și anti-sindicale) – stadiu: Camera deputaților (for decizional)
 2. Publicarea de urgență a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională
 3. Plata muncii suplimentare (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională
 4. Plata cheltuielilor turistice conform legii (conform legii)similar celorlalte instituții din structura de apărare națională
 5. Actualizarea normelor de hrană și echipament (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională
 6. Stop suprasolicitării și vulnerabilizării personalului ca soluție pentru lipsa de resurse umane și financiare!

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. Stefan spune

  De când penitenciarele fac parte din apărarea națională?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More