Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Punctul de lansare a rachetelor antigrindină din Dej, pe masa consilierilor locali

0 3.253

Consilierii locali dejeni sunt convocați miercurea viitoare la ședința ordinară a lunii iunie, una în care se va discuta și noul Punct de lansare a rachetelor antigrindină din Dej.

Lucrările ședinței se vor desfășura miercuri, 26 iunie, de la ora 14, în Sala de ședințe a Consiliului Local al Municipiului Dej, cu următoarea

ORDINE DE ZI:

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea amplasamentului Punctului de Lansare a rachetelor antigrindină.
  2. Proiect de hotărâre privind aprobarea înscrierii apartamentării imobilului situat în municipiul Dej, Strada Fericirii, Nr.1,  înscris în Cartea Funciară Nr. 66017 Dej.
  3. Proiect de hotărâre privind introducerea în Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al Municipiului Dej a obiectivelor ce urmează a fi cuprinse în Contractul de Delegare a Serviciului de Alimentare cu Apă şi Canalizare.

Ce prevede proiectul privind punctul antigrindină din Dej:

Art. 1. Se aprobă împrumutul de folosință cu titlu gratuit a suprafeței de 2000 mp , CF nr. 66019 Dej, nr. cadastral 66019 , proprietate privată a Municipiului Dej, către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Autoritatea de Administrare a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, în vederea amplasării unui Punct de Lansare a rachetelor antigrindină.
Art. 2. 2 Perioada împrumutul de folosință cu titlu gratuit a suprafeței menționate la art. 1 este pe durata de existență și menținerea destinației Punctului de Lansare a rachetelor antigrindină și va fi consemnată în Contractul de Comodat prevăzut în anexă.
Art. 3. Cu ducerea la îndeplinire a hotărârii ce urmează a fi aprobată se încredinţează Primarul Municipiului Dej prin Compartiment Patrimoniu și Serviciul de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Dej.

Ce presupune sistemul cu rachete antigrindină

Tunurile sonice sau tunurile antigrindină sunt dispozitive care emit unde sonice spre norii în care se formează grindina, în scopul de a opri procesul de formare a particulelor de gheață. Principala utilizare a tunurilor cu rachete antigrindină este în agricultura, pentru protecția culturilor.

Un tun antigrindinaă modern este un generator de unde de șoc, care sunt trimise spre norii în care se formează grindina. Un amestec exploziv de acetilena și aer este împins în camera inferioară a mașinii. Unele sisteme utilizează și oxigen sub presiune pentru a mări efectul exploziv.

Unda se propagă cu viteza sunetului până la înălțimi de 15.000 m și întrerup formarea particulelor de grindină. Rezultatul este ca acestea cad sub formă de ploaie sau lapoviță. Undele de șoc pot împiedica formarea grindinii, dar nu pot altera forma unor particule de grindină deja formate. Tocmai din această cauză, utilizarea rachetelor antigrindină are drept rezultat creșterea precipitațiilor lichide. Acest fapt a făcut ca pe seama rachetelor antigrindină sa fie puse unele cazuri de ploi torențiale, care au produs și inundații cu urmări catastrofale. 

Specialiștii spun că, deși rachetele antigrindină produc ploaie, ele nu pot fi responsabile de inundații, întrucât cantitatea de precipitații generată de rachete este mică, ploile sunt strict localizate în zonele de lansare a rachetelor și nu durează decât câteva ore.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.