Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Pupincurism ridicat la rang de artă. Placă lingușitoare, pe fațada unei școli din Maramureș

0 200

O placă din piatră, de mulţumire pentru Guvern şi pentru premierul Viorica Dăncilă, a fost amplasată pe o şcoală din judeţul Maramureş. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş spune că placa „este o creaţie personală” a primarului, fost preot şi „om talentat”.

Placa de mulţumire a fost amplasată în oraşul Dragomireşti, pe faţada Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu”.

„Din mila lui Dumnezeu s-a reabilitat în oraşul Dragomireşti şcoala gimn. <Liviu Rebreanu>, între anii 2017-2019, cu sprijinul Guvernului României, prim-ministru fiind doamna Viorica Dăncilă. Lucrările au fost executate de (…), directorul şcolii fiind pr. prof. Dănuţ Iuga. Inaugurarea a avut loc în faţa mulţimii de elevi, profesori, preoţi şi consilieri locali, având în frunte pe preşedintele Cons. Jud. Maramureş, Gabriel V. Zetea. 9.IX.2019 Primar Dragomireşti, pr. prof. Vasile Ţiplea“, scrie pe placa din piatră.

Cazul a ajuns viral pe Facebook după ce o localnică a publicat o fotografie şi a povestit ce s-a întâmplat în oraş.

„În localitatea mea natală simţul ridicolului a dispărut de mult timp (…) Vedeţi dumneavoastră, degeaba îţi pui titluri în faţa numelui de familie, de tipul <prof. pr>, degeaba te faci ba ţăran, ba domn, ba popa, ba dascalăl, ba PMPist, ba PSDist, calitatea şi nobleţea le ai ori nu. La Dragomireşti nu este nici de una, nici de alta de ceva vreme. Aş vrea să spun că şcoala nu a fost renovată nici din mila lui Dumnezeu, nici din mila lui Dăncilă, (…) nici din mila directorului, nici din mila primarului. Şi totuşi, uite că într-un sistem de învăţământ care ar trebui să fie laic şi nepolitizat, aceşti oameni s-au afişat pe peretele şcolii din localitate, de parcă ar fi ctitori, nu alta. Măi, oameni buni, voi nu aveţi ce căuta acolo! Şcoala este făcută cu fonduri care, la urma urmei, vin de la contribuabili. Nu cred că primarul, preşedintele Consiliului Judeţean, Dăncilă sau directorul au adus bani de acasă să renoveze şcoala”, a scris femeia pe Facebook.

Aceasta a adăugat „la şcoală ne trebuie educaţie, nu liturghii peste liturghii ca să vă autointitulaţi voi ctitori şi să vă faceţi plăcuţe singuri, că nu suntem la Putna”.

„Copiii şi dascălii nu au pentru ce să rabde să vadă zilnic tabla aia oribilă şi slugarnică! E o pată de ruşine pe obrazul Dragomireştiului! Sunteţi efectiv de râsul curcilor! Şi numele bunului Dumnezeu l-aţi făcut slogan politic şi l-aţi afişat pe pereţi! Aştept cu interes o statuie cu preoţii profesori ai Dragomireştiului! Cred că s-ar găsi ceva loc în părculeţul şcolii, între straturi”, a adăugat internauta.

Primarul localităţii Dragomireşti, Vasile Ţiplea, nu a putut fi contactat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat pentru MEDIAFAX că placa a fost făcută de primar, lucrată în piatră, şi va fi relocată.

„Subiectul este scos din context, nu are nicio legătură cu politica. Primarul nu este membru al PSD, este fost preot şi om talentat. A făcut o creaţie personală, cioplită în piatră, drept mulţumire şi a vrut să o prezinte comunităţii. E o chestiune privată, este o proprietate intelectuală. Nu i-a cerut nimeni să o facă. Plăcuţa va fi relocată într-o zonă privată. Este făcută de mâna lui şi a vrut să o prezinte ca şi creaţie a lui personală”, a declarat Zetea.

Şcoala unde a fost o montată placa a fost reabilitată în ultimii doi ani, lucrările costând aproximativ 3,5 milioane lei.

ISJ Maramureş despre placa omagială pusă pe o şcoală: Amprenta personală a primarului

ISJ Maramureş a reacţionat după apariţia informaţiilor legate de placa omagială pentru Guvern şi premierul Viorica Dăncilă amplasată pe o şcoală reabilitată „din mila lui Dumnezeu”, spunând că reprezintă o amprentă personală a primarului din localitate.

„Realizarea acestei plăci reprezintă o iniţiativă privată a primarului oraşului Dragomireşti, Vasile Ţiplea, şi a fost făcută din fondurile sale private. Unitatea şcolară nu a fost reabilitată de 70 de ani, respectiv din anul 1950, iar edilul a dorit să vină cu amprentă personală la finalizarea lucrărilor. Investiţia în sumă de 3,5 milioane de lei a fost realizată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iar lucrările au fost realizate în mai puţin de 2 ani. În ceea ce priveşte această plăcuţă, care este proprietatea privată a primarului din Dragomireşti, aceasta va fi amplasată într-o zonă neutră, într o locaţie privată aleasă de primarul Vasile Ţiplea şi nu va rămâne pe peretele şcolii”, se arată într-un comunicat transmis de ISJ Maramureş.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi Consiliul Judeţean Maramureş nu au fost consultaţi cu privire la realizarea acestei plăcuţe „care a fost prezentată doar la finalul ceremoniei”, însă primarul din Dragomireşti a dat asigurări că placa va fi mutată într-o nouă locaţie la scurt timp după inaugurarea unităţii de învăţământ, mai arată sursa citată.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More