Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

A pus mâna pe 700 de hectare de pădure prin furt de personalitate

0 342

padure-munte

Profitând de asemănarea numelui de familie cu cel al adevăraților proprietari, dar și cu ajutorul unor acte false și în complicitate cu o angajată de la Cadastru, o femeie din Vișeu de Sus a intrat ilegal în posesia a 700 de hectare de pădure. Acum este cercetată de DNA.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Floarea Stela Danciu, în perioada 20.03.2006 — 26.02.2009, a indus în eroare Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Repedea jud. Maramureș, Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Maramureș și instanța de judecată de la Judecătoria Vișeu de Sus, cu scopul de a obține o suprafață de 705,672 ha teren cu vegetație forestieră situată în localitatea Repedea, a cărei valoare de piață a fost stabilită la suma de 16.786.993 lei (echivalent a 3.730.442 euro). Ca urmare a activității infracționale, în final, în baza unei sentințe civile emise de Judecătoria Vișeu de Sus la 9.04.2009, rămasă irevocabilă prin nerecurare, inculpata a obținut reconstituirea dreptului de proprietate numai pentru suprafața de 176,418 ha teren cu vegetație forestieră, aflată în proprietatea statului (administrată de RNP ROMSILVA), a cărei valoare este de 3.242.836 lei (echivalent a 775.149 euro).

Pentru a obține reconstituirea dreptului de proprietate, inculpata Danciu Floarea Stela a profitat de o asemănare de nume între titularul real al dreptului de proprietate consemnat în cartea funciară și cel al bunicii sale.

Pe de altă parte, inculpata s-a folosit de o copie xerox a extrasului de carte funciară (emis la cerere, la data de 20.03.2006, de către O.C.P.I. Maramureș — B.C.P.I. Vișeu de Sus, document ce conținea date nereale referitoare la suprafața de teren și date incomplete cu privire la starea civilă a proprietarilor), de o declarație autentificată la un birou notarial și de un înscris olograf, aceste din urmă acte atestând, de asemenea, împrejurări nereale referitoare la ascendenții inculpatei.

Concret, la data de 20 februarie 2009, inculpata Danciu Floarea Stela a dat o declarație în fața notarului public, autentificată, prin care a făcut afirmații nereale cu privire la faptul că proprietarul înscris în cartea funciară 3039 Poienile de Sub Munte este bunica sa și că frații bunicii sale, înscriși în aceeași carte funciară ca proprietari, au decedat ‘în refugiu’ (neexistând acte de stare civilă prin care să se facă dovada ‘arhivele fiind distruse’). De asemenea, a declarat că bunica sa este singura moștenitoare a celor doi frați, înscris care a fost depus la data de 26.02.2009 la dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Vișeu de Sus. Această declarație, potrivit împrejurărilor, a servit la obținerea pe nedrept, de către inculpată, a reconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafața de 176,418 ha teren cu vegetație forestieră.

Inculpata Pop Lavinia Georgeana, în calitate de registrator la O.C.P.I.—Maramureș—B.C.P.I. Vișeu de Sus, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, la data de 20.03.2006, cu știință, pe baza unei cereri falsificate, pe numele altei persoane, a emis extrasul de carte funciară 3039 Poienile de sub Munte, în care a consemnat în mod nereal suprafața de 705,672 ha., deși în cartea funciară era înscrisă suprafața numai suprafața de 66,927 ha. (114 iugăre și 1362 stânjeni) și a făcut mențiuni incomplete pe documentul în cauză la rubrica ‘înscrieri privitoare la proprietate’, neconsemnând datele înscrise în cartea funciară (în foaia de proprietate la pozițiile active) referitoare la starea civilă a proprietarilor (respectiv numele soților acestora). Scopul acestor demersuri a fost acela ca utilizatorul extrasului de carte funciară, inculpata Danciu Floarea Stela, să poată face dovada filiației după proprietarul legal, extrasul de carte funciară stând la baza solicitării, de către Danciu Floarea Stela, a reconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafața de teren cu vegetație forestieră de 705,672 ha și la obținerea reconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafața de 176,418 ha teren cu vegetație forestieră, aflată în proprietatea statului (administrator RNP ROMSILVA).

Prejudiciul efectiv produs este de 3.242.836 lei (echivalent a 775.149 euro), aferent suprafeței pe care inculpatei Danciu Floarea Stela i s-a reconstituit dreptul de proprietate privată doar pe suprafața de 176,418 ha și nu pe întreaga suprafață de 705,762 ha.

Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA — Direcția Silvică Maramureș a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 16.786.993 lei (aferent întregii suprafețe pe care inculpata a cerut reconstituirea dreptului de proprietate).

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More