Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Radarul pădurilor la Dej. Pădurea Bungăr ”se subțiază” pe zi ce trece – FOTO

0 343

Un cititor al site-ului Someșeanul.ro ne-a semnalat un caz deosebit de grav ce s-a petrecut în Pădurea Bungăr de la marginea Dejului, unde câțiva arbori au dispărut peste noapte.

Dorind să-și păstreze anonimatul, poate și din cauză că se temea de repercusiunile faptului că a anunțat o asemenea faptă, cititorul nostru ne-a semnalat faptul că în pădurea de la marginea orașului au fost tăiați recent bătrânii copaci. Bărbatul spune că a sesizat în cursul zilei de miercuri faptul că niște arbori au fost tăiați și a sunat la poliție, însă oamenii legi i-ar fi spus că nu au înregistrat un astfel de caz și l-au îndrumat să se adreseze Ocolului Silvic din zona de care aparține pădurea.

Am mers și noi la fața locului și am găsit câteva trunchiuri de copaci proaspăt tăiate. Lângă buturugi, existau și grămezi de crengi uscate, dar și urme de rumeguș de la uneltele cu care au fost tăiați copacii. Aceștia au fost tăiați aproape de rădăcină și apoi secționați cu drujbele, după cum arată urmele de rumeguș de pe jos.

Cât privește pe cei care au tăiat copacii, nimeni nu știe nimic. Primăria municipiului Dej, cea de care aparține Pădurea Bungăr, nu are cunoștințe de ceea ce s-a întâmplat acolo. Iar la poliție nu a fost înregistrat sau sesizat niciun caz de acest gen.

Totuși, pădurea se subțiază văzând cu ochii, un stejar sau doi dispărând fără urmă periodic, tot la câteva săptămâni. De altfel, buturugile pot fi văzute cu ochiul liber printre ceilalți arbori rămași încă în picioare, semn al defrișărilor periodice, însă nimeni nu pare să știe ceva despre acest subiect.

Îngrijorător este și faptul că oamenilor le este teamă să raporteze astfel de fapte grave. Asta și după ce recent un bărbat din Maramureș, care a semnalat un astfel de caz din domeniul ”mafia lemnului”, a fost amendat cu 1.000 de lei de polițiști pentru ”apel nejustificat”. Asta, deși ulterior s-a dovedit că omul avea dreptate când a sesizat autorităților un transport ilegal de lemne. Amenda a fost anulată de instanță în primă fază, însă (surpriză sau nu!) polițiștii au făcut apel la această decizie.

Dejenii care aleg să se relaxeze în Pădurea Bungăr spun că văd des buturugi proaspete în zona prin care ei se plimbă, dar că niciodată nu au văzut pe cineva să taie copacii. Unele persoane ce locuiesc în apropiere și își plimbă des în zonă câinii spun că sunt tăiați săptămânal copaci în toată pădurea, în diferite zone, ajungându-se ca de la o pădure deasă prin care abia puteai trece, acum să vezi dintr-un capăt în celălalt printre copaci.

Și toate astea într-o perioadă în care ”mafia lemnului” (cică!) este sub lupa autorităților și tot mai multe astfel de cazuri de tăieri ilegale de pădure sunt cercetate penal. Poate la alții, că la noi este liniște și pace din această privință, iar nelegiuiții dotați cu drujbe taie orice le iese în cale fără să aibă teama că vor fi măcar prinși, dacă nu pedepsiți.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More