Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Radu Săplăcan, omagiat în cadrul unui salon literar la Dej – FOTO/VIDEO

0 175

Scriitori, jurnaliști, critici literari, oameni de radio, televiziune sau presă scrisă, dar și simpli iubitori de cultură din zona Dejului au participat vineri la un eveniment dedicat poetului, eseistului și criticului literar Radu Săplăcan, care azi ar fi împlinit 62 de ani.

Evenimentul intitulat ”Saloanele literare Radu Săplăcan” a adunat în același loc, prieteni, colaboratori și cunoscuți ai scriitorului, care, au demonstrat că deși trupul lui Săplăcan a trecut într-o altă dimensiune (așa cum spunea jurnalistul Zorin Diaconescu) în anul 2002, amintirea acestuia rămâne și acum vie în inima și în istorisirile celor care l-au cunoscut.

Radu Gavrilă, președintele Despărțământului ”Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA a fost cel care ”i-a introdus în scenă” pe invitați, rolul de amfitrion fiind preluat apoi de profesorul și jurnalistul Zorin Diaconescu, cel care a moderat evenimentul până la final. Un documentar despre activitatea cultural-literară și ca om de radio a lui Radu Săplăcan, realizat de Nicoleta și Gheorghe Cherecheșiu pentru TVR Cluj, a fost cel care a indus celor prezenți dispoziția pentru amintiri și istorisiri din activitatea în care căile li s-au intersectat cu Radu Săplăcan.

Apoi, fiecare dintre invitați au povestit câte o întâmplare care le-a rămas adânc întipărită în minte despre omul, poetul, jurnalistul sau criticul literar Radu Săplăcan, neuitând să abordeze dezbateri și despre tema principală de discuție a salonului de azi, adică ”Agentul literar – binecuvântare sau moft”.

Evenimentul, organizat de Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, Despărțământul ”Dr. Teodor Mihali” Dej, Cenaclul ”Radu Săplăcan”, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, a fost un bun prilej pentru cei prezenți pentru a reliefa dificultățile cu care se confruntă scriitorii în ziua de azi, dar și lipsa de apreciere din partea publicului pentru scriitura de calitate.

Pe rând, au luat cuvântul în fața prietenilor și colaboratorilor lor, dar și în fața primarului Costan Morar și a viceprimarului Aurelian Mureșan, invitații acestui salon literar: poetul Ion Mureșan, criticul literar Andrei Moldovan, scriitorul Aurel Podaru, jurnalistul Mihai Goțiu, jurnalistul și scriitorul Florin Pruteanu, scriitorul Dan Moșoiu, dar și Nicoleta și Gheorghe Cherecheșiu din partea Televiziunii Române.

În cadrul acestui eveniment a avut loc și lansarea cărții ”Radu Săplăcan – Evocări și radiografii”, prezentată de Ioan Pintea, directorul Bibliotecii ”George Coșbuc” Bistrița și jurnalistul Florin Săsărman.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1105663746163058.1073742209.467241263338646&type=3

Revenim cu imagini video de la eveniment.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More