Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Raed Arafat: SMURD Cluj va primi motociclete cu defibrilator

0 84

Unitățile SMURD din Cluj urmează să primească, cel mai probabil în decurs de o lună, motociclete dotate cu defibrilator care se pot deplasa rapid în condiții de trafic aglomerat și pot duce acest tip de instrument foarte repede acolo unde este nevoie, în caz de urgență, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat.

Prezent sâmbătă seară la o conferință organizată de studenții mediciniști din Cluj, Raed Arafat a susținut o prezentare a sistemului de urgență 112 și a vorbit despre măsurile care pot fi luate în continuare pentru mai o bună funcționare a acestuia.

‘În București deja avem șase motociclete cu defibrilator pe ele, ca să ajungă foarte rapid la caz. În Cluj, în următoarea lună sper să aveți și voi două motociclete aici pentru că orașul deja este foarte aglomerat. Urmează să introducem două motociclete la SMURD cu defibrilatoare pe ele. La fel la Constanța. Ca să ajungă repede’, a spus Raed Arafat.

În prezentarea sa, secretarul de stat s-a referit și la modul în care cetățenii se pot sprijini sistemul de urgențe. Într-un plan cu termen mai lung, Raed Arafat ar vedea clădirile publice, locurile foarte aglomerate din oraș și chiar și blocurile de locuințe dotate cu defibrilatoare. El a subliniat faptul că prezența acestui aparat în locuri care să fie la îndemâna populației și folosit de către oamenii obișnuiți este foarte importantă, având în vedere că la fiecare minut pierdut scad cu 10% șansele de supraviețuire în cazul neacordării primului-ajutor în caz de stop cardio-respirator.

‘În alte țări au mers și mai departe. Cine credeți că este așteptat să facă defibrilarea precoce? Dumneavoastră! Au pus defibrilatoare în stradă, la gară. (…) Sunt defibrilatoare inteligente care nu vă permit să greșiți, dar care dacă le scoateți și le folosiți puteți salva o viață încă înainte să ajungă echipa de prim ajutor. E un proiect care mă supără foarte mult pentru că a fost victima mediei și a unei persoane iresponsabile, acum câțiva ani, pentru că noi era cât de cât să introducem în lege obligativitatea defibrilatoarelor semiautomate în locații cum ar fi teatre, cinematografe, malluri. Dar a ieșit cineva și a acuzat că este o afacere mare, care este un tun care vrea să-l tragă Ministerul Sănătății, a preluat-o o parte din media și a urlat și lumea politică s-a speriat și a căzut din lege articolul’, a spus Raed Arafat.

Citiți continuarea pe AGERPRES

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More