Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Rămășițele cardinalului Iuliu Hossu au fost transferate la Cluj. Papa Francisc îl va beatifica pe episcopul Unirii

0 67

O parte din rămăşiţele primului cardinal al neamului românesc, Iuliu Hossu, au fost aduse la Cluj-Napoca. Racla cu osemintele va fi sfinţită de Papa Francisc, pe 2 iunie, la Blaj, în momentul beatificării. Iuliu Hossu este unul dintre cei mai importanţi prelaţi greco-catolici, cel care a rostit, la 1 Decembrie 1918, Proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României.

„Astăzi, prin hotărârea noastră, se înfăptuieşte România Mare, una şi nedespărţită, rostind fericiţi toţi românii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Ţara mamă, România!”

Episcopul Iuliu Hossu a anunţat Marea Unire la Alba Iulia în 1918. În anii comunismului a devenit un prelat nedorit, iar biserica greco-catolică în care a slujit a fost interzisă. În 1969, când Hossu, ridicat de Papă la rândul de cardinal, avea 85 de ani, a fost înregistrat citind în șoaptă proclamația Marii Uniri. Două călugăriţe au avut curajul să între în chilia părintelui. Acum, cardinalul Iuliu Hossu va fi beatificat de Papa Francisc, alături de alţi martiri ai bisericii greco-catolice. Rămăşitele prelatului revin în inima Transilvaniei, recuperate din Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti.

Iuliu Hossu a fost numit cardinal în secret de Papa Paul al VI-lea în 1969, dar el trăia izolat la Mănăstirea Căldăruşani. A mai trăit doar un an, după ce a devenit cardinal. Iar comuniştii au vrut să rămână anonim şi după moarte.

Osemintele vor fi aşezate într-o raclă, iar pe 2 iunie, la Blaj, pe Papa Francisc le va sfinţi în momentul în care va semna decretul de beatificare.

O parte din rămăşite au fost reînhumate în Cimitirul Bellu Catolic, la cererea familiei. Iuliu Hossu a fost arestat în 28 octombrie 1948, iar o lună mai târziu era interzisă Biserica Greco-Catolică. Iuliu Hosuu a trecut prin aresturile de la Dragoslavele, al Palatului de vară al Patriarhiei, şi Penitenciarul Sighet, unde a fost supus unui regim de exterminare pentru a renunţa la credinţă. În 1955, a fost transferat cu domiciliu obligatoriu la Curtea de Argeş, unde Petru Groza i-a oferit scaunul de mitropolit în biserica ortodoxă. Dar Iuliu Hossu a ales să rămână în izolare la Mănăstirea Căldăruşani până la sfârşitul vieţii, în 1970.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More