Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Răspunsul primit de Cornel Itu din partea Ministerului Agriculturii, cu privire la urgentarea plăților subvențiilor APIA

0 49

În urmă cu o săptămână, deputatul Cornel Itu a adresat Ministerului Agriculturii o scrisoare deschisă prin care solicită urgentarea plăților subvențiilor APIA către fermieri, iar răspunsul Ministerului nu a întârziat să apară.

În răspunsul primit de parlamentarul dejean din partea instituției, Ministerul Agriculturii motivează întârzierea plăților subvențiilor APIA prin procesul complex de implementare a noului sistem informatic. Citiți mai jos răspunsul complet primit de Cornel Itu din partea Ministerului Agriculturii.

Anul 2015 a fost primul an de aplicare a noii Politici Agricole Comune, un an foarte solicitant în care s-au făcut eforturi pentru a asigura cadrul de implementare, în paralel cu finalizarea tuturor procedurilor pentru cererile de plată depuse în Campania anterioară. Ca atare, a existat un moment critic pentru Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), dat fiind faptul că a fost necesară modificarea structurii cererii de plată și schimbarea completă a structurii sistemului informatic existent, pentru a-l adapta la noile prevederi comunitare.

Modificările sistemului informatic au presupus elaborarea de către personalul Agenției a unor specificații tehnice detaliate, urmate bineînțeles și de testări ale noilor dezvoltări software aferente controlului, calculului și autorizării plății, acesta fiind un proces complex, care a necesitat timp atât pentru perfecționare, cât și pentru rezolvarea tuturor disfuncționalităților întâmpinate.

Întârzierile înregistrate au avut, în principal, următoarele cauze:

a. numărul mare de acte normative europene și emiterea târzie a actelor delegate și de punere în aplicare;
b. numărul mare al schemelor de plată definite de către statul român;
c. necesitatea de a retehnologiza sistemul informatic al APIA, în concordanță cu noua Politică Agricolă Comună și cu toate modificările legislației naționale de implementare;
d. lipsa fondurilor necesare pentru dezvoltarea sistemului informatic, ca urmare a întârzierii în ceea ce privește aprobarea actului normativ privind alocarea fondurilor necesare.

Trebuie să precizăm de la bun început că acordarea plăților către fermieri poate fi realizată de APIA numai după îndeplinirea unui set de condiții impuse de Comisia Europeană prin legislația aferentă, care se referă la: existența unui sistem informatic performant, efectuarea unor verificări amănunțite asupra cererilor și documentelor de plată și a unor controale la fața locului. așadar, există un set de condiții și reguli impuse de legislație care trebuie respectate atât în momentul depunerii cererii de sprijin, cât și ulterior, în faza controalelor administrative și pe teren.

raspuns APIA Cornel Itu

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More