Reacția Prefecturii Maramureș la situația depozitării ilegale de deșeuri pe Dealul Dura – FOTO
În urma unei sesizări privind depozitarea, de către persoane necunoscute, a unor deșeuri menajere și deșeuri rezultate din construcții, pe suprafața unor terenuri situate pe Dealul Dura, la limita dintre localitățile Baia Mare și Tăuții Măgherăuș, prefectul județului Maramureș, Anton Rohian a convocat azi la o întâlnire pe reprezentanții autorităților responsabile cu rezolvarea acestei probleme.
Astfel, la sediul Instituției Prefectului — Județul Maramureș s-au întrunit reprezentanți ai Primăriei Tăuții Măgherăuș, ai Primăriei Baia Mare, Direcția Poliția Locală, Biroul Protecția Mediului, ai Gărzii Naționale de Mediu — Comisariatul Județean Maramureș, precum și consilierul personal al primarului Cătălin Cherecheș, General de brigadă (r). Ion Pop.
Prefectul Anton Rohian a dispus să se ia legătura cu proprietarii terenurilor afectate, dintre care unul singur are domiciliul în Baia Mare, ceilalți fiind oameni în vârstă din satul Săsar, comuna Recea. Aceștia vor fi anunțați că urmează să aibă loc o intervenție pe proprietățile lor, prin care acestea vor fi igienizate, se precizează în comunicatul instituției maramureșene.
Pasul următor va fi ca accesul pe aceste proprietăți să fie obturat, pentru ca persoanele străine să nu poată arunca gunoaie pe acel spațiu care nu este amenajat în acest sens. Pentru ducerea la îndeplinire a acestor sarcini își vor da mâna toate instituțiile pomenite mai sus.
Prefectul a cerut ca situația să fie rezolvată până luni, 11 ianuarie, când va avea loc o nouă întâlnire pe această temă. De asemenea, s-a luat în discuție problema depozitării deșeurilor din construcții pe suprafața orașului Tăuții Măgherăuș. În localitate lipsesc containerele destinate acestui scop, astfel că persoanele care construiesc și nu lucrează cu o firmă de construcții, ci cu persoane fizice, nu au unde depozita gunoaiele în mod legal.
În cadrul întâlnirii de azi, a fost abordată și problema depozitării în județul Maramureș a mașinilor destinate dezmembrării, în parcuri situate în localități precum Satulung, Giulești, Copalnic Mănăștur, Săcălășeni, Satu Nou, Cărbunar, Baia Mare, Cicârlău, Mocira etc. Prefectul a cerut ca astfel de deșeuri să fie evacuate în cazul în care depozitele nu sunt autorizate. Chiar și în cazul în care sunt autorizate, depozitele trebuie monitorizate de către Garda de Mediu.
Comunicatul Prefecturii Maramureș mai precizează că scurgerile de uleiuri poluează solul și apele, iar faptul că depozitele nu sunt îngrădite corespunzător afectează mediul înconjurător. În perioada următoare vor fi aplicate sancțiuni foarte drastice celor care nu respectă legea în acest domeniu.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.