Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Recensământ 2022: Perioada de autorecenzare începe azi. Cum să completezi chestionarul corect

0 1.382

Luni, la ora 00:00, a început procesul în care te poți autorecenza pentru Recensământul populației și locuințelor 2021, proces care durează până în 15 mai.

Cei care se autorecenzează au dreptul legal la o zi liberă. Persoanele care refuză autorecenzarea nu vor fi amendate.

Cum se face autorecenzarea

„Știți foarte bine, partea de colectare a datelor se va realiza prin două metode: prin autorecenzare și prin recenzare asistată, realizată cu ajutorul recenzorilor, care vor realiza cu ajutorul tabletelor, interviurile față în față, a spus ea la o întâlnire informală cu presa.

Vor fi chestionare particularizate pentru cine este căsătorit și cine nu e, pentru absolveniți de facultate sau de liceu, pentru cei dintr-o anumită categorie de vârstă sau din alta, mai ținem cont dacă lucrează sau nu, dacă este pensionar…”, a declarat Silvia Pisică, director general în cadrul Institutului Național de Statistică, cea care coordonează Recensământul Populației din acest an.

Cei care care vor refuza să furnizeze informaţii sau vor da date greșite sau incomplete riscă amenzi între 1.000 de lei la 3.000 de lei.

Cel care vrea să se autorecenzeze trebuie să aibă acces la internet și să intre pe site-ul Recensământului. De asemenea, e nevoie de o adresă de e-mail, fiind suficientă una singură pentru toată familia.

Persoana din gospodărie care completează chestionarul se va înregistra ca persoană de referință sau în calitate de cap al familiei, iar apoi îi va adăuga și pe ceilalți membri. În funcție de persoanele completate în formularul de pre-înregistrare, sistemul informatic generează câte un link cu chestionarul specific fiecărei persoane declarate.

Capul familiei va completa un chestionar mai lung, ce cuprinde informații inclusiv despre locuință și condițiile de locuit (anul construcției, din ce materiale e construită etc), iar ceilalți un chestionar mai scurt, care se referă doar la datele lor, nu și la locuință.

O persoană poate face autorecenzarea pentru o rudă, dar trebuie să cunoască detaliile legate de locuința acesteia și să aibă acceptul ei.

Ce se întâmplă dacă nu completezi corect chestionarul

Dacă pui un răspins greșit, de exemplu că ești născut în 1980 și declari că ai absolvit o facultate în 1985, răspunsul se colorează în roșu și ești alertat de sistem.

La finalul completării chestionarului, ți se arată răspunsurile eronate și întrebările la care ai omis să răspunzi.

După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe email persoana în cauză va primi și un link de verificare a datelor transmise.

Dacă cineva a completat greșit un câmp, poate corecta eroarea doar luând de la zero procesul. Ultimul chestionar validat va fi cel luat în calcul de sistemul informatic.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More