Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Recomandările polițiștiilor bistrițeni pentru Sărbătorile de Iarnă

0 57

masina-politie1

Pentru ca zilele libere din perioada sărbătorilor de iarnă, fie concediu, vacanţă sau doar weekend petrecut departe de agitaţia oraşului, să fie reuşite, POLIŢIA vă readuce în atenţie o serie de măsuri pe care le puteţi lua, pentru a vă feri de situaţii neplăcute.

ÎN ACEST SCOP POLIŢIA VĂ RECOMANDĂ:

 PROTEJAŢI-VĂ BUNURILE PERSONALE ATUNCI CÂND VĂ AFLAŢI ÎN SPAŢII PUBLICE!

Acordaţi o atenţie sporită lucrurilor personale, atunci când vă aflaţi în spaţii publice, în timpul ieşirilor la târgurile de Crăciun, la cumpărături, sau la alte manifestări ocazionate de sărbătorile de iarnă.

Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere copiii, pentru ca aceştia să nu se rătăcească sau să fie expuşi unor riscuri. Invăţaţi-i ca la râdul lor să nu se îndepărteze de dumneavoastră şi să nu aibă încredere în persoane necunoscute.

Nu lăsaţi obiectele de valoare –portmonee, telefoane mobile, genţi – la vedere pentru a nu fi tentante pentru hoţii care profită de aglomeraţia din această perioadă, neatenţia şi graba dumneavoastră. Este indicat să aveţi în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente.

ÎN DEPLASARE:

Când aţi ajuns la destinaţie (cabane, pensiuni) nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. La hotel, cabane sau pensiune nu lăsaţi uşa neâncuiată ! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor!

Nu lăsaţi bunuri de valoare în cameră atunci când o părăsiţi temporar. Verificaţi şi asiguraţi uşile de la balcon/terasă, mai ales la parter şi etajele inferioare (acestea pot fi uşor escaladate)!

În cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni de furt din locuinţă/cameră de hotel, încercaţi pe cât posibil să nu pătrundeţi în locul faptei, întrucât riscaţi să distrugeţi probe care pot duce la identificarea autorilor.

CÂND PLECAŢI DE ACASĂ:

Creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.

Rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa. Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în casă. Nu postaţi pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă că sunteţi departe de casă, întrucât poate constitui o invitaţie pentru hoţi!

SIGURANŢA AUTOTURISMULUI:

Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii. Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie.

Dacă doriţi să vă odihniţi puţin, nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate. Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens. Parcaţi autoturismul într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, închideţi geamurile şi asiguraţi-vă că l-aţi încuiat.

Atunci când opriţi, fie şi pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile. Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptopuri, camere video, bagaje) vor fi tentante pentru hoţi.

Când părăsiţi autovehicolul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă. Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul. Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii. Echipaţi-vă autoturismul corespunzător pentru sezonul rece şi drum lung.

DACĂ EFECTUAŢI UN SEJUR ÎN AFARA ŢĂRII:

Dacă decideţi să vă petreceţi sărbătorile în altă ţară, informaţi-vă cu privire la moneda de schimb a ţării de destinaţie şi efectuaţi schimbul valutar înainte de plecare. În cazul în care moneda naţională este greu de achiziţionat, puteţi realiza schimbul valutar în euro sau dolari. Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon.

Alegeţi cu atenţie agenţia de turism de la care urmează să achiziţionaţi biletele pentru sejurul dorit. Căutaţi referinţe despre aceasta întrucât au fost situaţii în care ofertele “generoase” erau, de fapt, înşelătorii!

Pentru orice situaţie care poate constitui o urgenţă, apelaţi serviciul unic de urgenţă 112!

SĂRBĂTORI FERICITE!

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More