Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Recomandările polițiștilor pentru sezonul rece

0 49

iarna grea

Pentru prevenirea accidentelor rutiere provocate de fenomenele meteorologice periculoase, precum sunt ninsorile abundente urmate de îngheţ, apariţia poleiului şi înzăpezirile, când condiţiile meteorologice sunt vitrege, poliţia recomandă conducătorilor auto să-şi doteze autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece şi să aibă asupra lor o lopată, perie, racletă, sac cu sare sau nisip şi lanţuri antiderapante.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să adopte o conduită preventivă în trafic, să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să adapteze permanent viteza la particularităţile meteo de drum şi trafic şi să respecte semnificaţia indicatoarelor rutiere şi îndrumările agenţilor de circulaţie.

În vederea prevenirii producerii accidentelor de circulaţie, poliţiştii fac următoarele recomandări participanţilor la trafic:

  • În condiţii de zăpadă şi polei, renunţaţi pe cât posibil la pedala de frână. Folosiţi cu precădere frâna de motor!
  • În zilele cu viscol, ninsori, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur, astfel că există posibilitatea ca aseştia să nu se asigure atunci când traversează!
  • Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire;
  • Atragem atenţia asupra obligativităţii ca autovehicule, având masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, să fie dotate cu anvelope de iarnă şi lanţuri antiderapante montate pe roţi, ori cu alte dispozitive antiderapante omologate, în situaţia în care acestea se deplasează pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheată sau polei;
  • Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile “M+S”, “.M.S.”, “MS” sau “M&S”fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia „all seasons”.

 Reamintim faptul că pentru neechiparea corespunzătoare a autovehiculelor se retrage certificatul de înmatriculare, iar valoarea amenzii este de la 630 la 1.470 de lei (între 9 şi 20 puncte amendă).

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More