Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Record de public la mitingul aviatic de la Câmpia Turzii – VIDEO

0 765

Demonstrațiile aviatice organizate în fiecare vară, de patru ani încoace, la Baza 71 Aeriană de lângă Câmpia Turzii au înregistrat sâmbătă un record de public.

Spectacolul oferit de piloți pe avioane F16, MiG21 Lancer sau elicoptere IAR a atras anul acesta, la Ziua Porților Deschise, peste 7.000 de persoane, reprezentând cel mai numeros public din istoria evenimentului.

La evenimentul de sâmbătă a fost prezent și secretarul de stat în MApN Mircea Dușa, care a vizitat principalele spații de pregătire a militarilor și a stat de vorbă cu personalul bazei aeriene, unde piloții români și americani se antrenează pentru executarea principalelor misiuni de apărare a spațiului aerian, inclusiv cele de poliție aeriană.

„În primul rând, piloții și personalul tehnic își desfășoară toate forțele pentru a se observa un exercițiu extraordinar, atât pentru evaluare, cât și, bineînțeles, pentru a se bucura populația locală și toți vizitatorii. Evident, fiecare tip de misiune executată de piloții noștri prezintă un zgomot, pentru că avioanele și elicopterele fac un zgomot distinct față de avioanele civile, iar populația poate să observe și să simtă că există activitate și că sunt în siguranță. Al doilea obiectiv principal este evaluarea capacităților și capabilităților bazei. Aici mă refer la faptul că suntem la jumătatea anului, se evaluează activitățile, se evaluează posibilitățile oamenilor și a tehnicii pentru a vedea ce se poate îmbunătăți”, a explicat George Moldovan, reprezentant al Bazei 71 Aeriană de la Luna.

„În 2013 organizam pentru prima dată mitingul aviatic de la Baza Aeriană Câmpia Turzii. Iată că, după patru ani de zile, a devenit o sărbătoare a Ardealului și țin foarte mult ca în fiecare an să organizăm această acțiune care este una deosebită și românii au posibilitatea să-i vadă pe militarii de la Forțele Aeriene și să își dea seama de pregătirea lor”, a spus Mircea Dușa, care a precizat că tipurile de exerciții executate în timpul show-ului aviatic sunt, de fapt, aceleași pe care piloții, asistați de personalul tehnic, le execută în timpul pregătirilor lor pentru misiunile de luptă.

În programul evenimentului au putut fi urmărite: prezentarea în zbor a aeronavelor Forțelor Aeriene Române, exercițiu tactic cu forțe și mijloace ale Forțelor Aeriene și Forțelor Terestre Române, zboruri demonstrative cu aeromodele și aeronave civile și expoziții statice cu tehnică militară.

Invitații speciali ai acestei ediții au fost: Aeroclubul României, Iacării Acrobați, Boboiacii-SAFA Boboc, Florida Air National Guard, Inspectoratul General de Aviație al MAI, Skydive Transilvania și Aeroclubul Luncani.

Mitingul aviatic este organizat din 2013 la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din localitatea Luna de lângă municipiul Câmpia Turzii, timp în care numărul publicului atras a crescut de la 1.500 la peste 7.000 de oameni.

Sursa: Agerpres

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More