Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Record la înmatriculările de mașini second-hand, după dispariția timbrului de mediu

0 147

Eliminarea timbrului de mediu a dat un impuls deosebit comerţului cu maşini second hand din import, astfel ca luna trecută a adus un nou record de peste 67.000 de unităţi, de trei ori peste valoarea din februarie 2016.

Datele remise de Direcția de Înmatriculări arată că un nivel record a fost atins şi de tranzacţiile cu maşini second-hand pe plan intern, peste 56.000, potrivit Hotnews.ro.

Dispariţia timbrului de mediu i-a făcut pe mulţi dintre cei care au vândut în trecut maşina fără să facă acte să intre în legalitate. În plus, erau multe maşini la care timbrul de mediu făcea cât peste jumătate din valoarea vehiculului, iar acum şi aceste maşini şi-au găsit cumpărător.

Luna trecută s-au înmatriculat peste 67.400 de maşini second-hand din import, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât în luna a doua din 2016 şi de patru ori mai mult decât în februarie 2015.

Datele lunare din ultimii zece ani privind înmatriculările de maşini second-hand din import arată că numai în două două luni s-a depăşit pragul de 50.000 unităţi: decembrie 2008 şi martie 2009. În 2011 media lunară a fost de sub 8.000 de maşini, iar anul trecut august a fost luna de maxim, cu 31.000 unităţi.

O parte însemnată a maşinilor second hand înscrise în circulaţie după 1 februarie au mai mult de 15 ani vechime. De exemplu pe 1 februarie au fost înscrise peste 2.000 de astfel de maşini, iar între 1 şi 7 februarie totalul a fost de peste 7.000 unităţi.

În februarie s-au înmatriculat aproape 8.200 de maşini noi, ceea ce înseamnă cu 40% peste valoarea din aceeaşi lună a lui 2016.

Un alt segment care a atins valori record este cel al reînmatriculărilor (tranzacţii cu maşini second-hand pe plan intern). Valoarea de luna trecută este de peste 56.000 unităţi, precedentul record datând din decembrie 2011 când totalul a fost 51.031. Numărul de luna trecută este cu atât mai uimitor cu cât reînmatriculările variază foarte puţin în decursul anului, de exemplu în 2015 cea mai slabă lună a adus 17.200 de unităţi, iar cea mai bună, 20.300.

A doua lună din an este printre cele mai slabe ca număr de reînmatriculări, în ultimii patru ani nedepăşindu-se vaoarea de 18.500.

Numărul mare de luna trecută se explică prin două lucruri

1.Mulţi oameni care au vândut maşina fără să facă acte au decis acum să intre în legalitate fiindcă nu se mai plăteşte timbrul de mediu care, în destule cazuri, depăşea 1.000 euro. Aşadar luna trecută multe vânzări din trecut s-au oficializat.

2. Dispariţia timbrului de mediu a deblocat tranzacţiile pe plan intern, mai ales în cazul celor cu maşini diesel Euro 3 la care taxa putea depăşi lejer şi jumătate din valoarea maşinii. Acum, fiind înlăturat obstacolul financiar numit timbru de mediu, oamenii îşi vând mai repede maşinile.

Anul trecut au fost aduse 300.000 de maşini second hand din import, iar în acest an un nivel similar ar putea fi atins la vară, iar pe întregul anul estimările APIA erau că se va trece de 500.000 unităţi, ceea ce ar însemna de peste patru ori mai mult decât numărul de maşini noi.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More