Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Regina Marii Britanii a murit. Prințul Charles urcă pe tron

0 1.228

Charles, prinţ de Wales, a devenit regele Marii Britanii după ce mama sa, regina Elisabeta a II-a „a murit în pace” la reşedinţa sa de la Balmoral, joi, în cursul după-amiezii, conform unui anunţ al Palatului Buckingham.

Regina Elisabeta a II-a a murit joi la vârsta de 96 de ani, după ce medicii au anunțat că „sunt îngrijorați” în legătură cu starea sa de sănătate. Regina și-a anulat toate întâlnirile din ultimele zile.

Suverana britanică, în vârstă de 96 ani, este cea mai longevivă din istoria Regatului Unit și a sărbătorit în acest an jubileul de platină, în luna iunie. Regina Elisabeta a II-a a împlinit 96 de ani în 21 aprilie.

Regina Elisabeta a II-a se afla, în aceste zile, la Castelul Balmoral din Scoția, acolo unde s-a întâlnit și cu Liz Truss acum două zile, pentru numirea acesteia în funcția de prim-ministru, o decizie fără precedent – toți prim-miniștrii anterior au avut întâlnirea oficială cu suverana la Londra, la Buckingham.

„După o evaluare mai amănunțită în această dimineață, medicii Reginei sunt îngrijorați cu privire la sănătatea majestății sale, și au recomandat ca ea să rămână sub supraveghere medicală”, a transmis joi Casa Regală într-un comunicat oficial.

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc, cel mai probabil, în cea de-a zecea zi de la decesul său, după cinci zile de priveghi.

Între timp, va avea loc proclamarea oficială a Regelui Charles, chiar a doua zi după deces, iar acesta va avea deja o serie de atribuţii și deplasări pentru a primi condoleanţe, transmite The Guardian.

The Guardian prezintă cele mai importante momente ale următoarelor 10 zile, după decesul Reginei Elisabeta a II-a.

Ziua Z Anunţul oficial de la Palatul Buckingham a fost precedat de o „cascadă de apeluri”, primul ministru fiind informat personal de către secretarul particular al reginei, iar vestea fiind transmisă secretarului de cabinet şi Biroului Consiliului Privat, care coordonează activitatea Guvernului în numele monarhului. Abia apoi „notificarea oficială” a fost făcută publică.

Steagurile de pe reşedinţele regale şi alte clădiri guvernamentale au fost coborâte la jumătate de catarg, iar site-ul familiei regale a fost schimbat cu o pagină neagră de aşteptare cu o scurtă declaraţie care anunţă moartea reginei.

De asemenea, site-urile guvernamentale se modifică pentru a afişa un banner negru. Primul ministru este primul membru al guvernului care face o declaraţie. La Palatul Buckingham, tradiţia este de a fixa pe balustradă anunţul oficial încadrat de deces. Sunt aşteptate salve de tun ceremoniale la Hyde Park şi la Tower Hill şi va fi ţinut un minut de reculegere naţional.

Regele Charles va conduce prima sa audienţă cu primul ministru. El se va întâlni, de asemenea, cu Earl Marshall pentru a semna oficial planurile funerare complete, cu unele detalii ale funeraliilor de stat, care se aşteaptă să aibă loc peste 10 zile. Regele Charles va transmite în această seară o emisiune către ţară şi Commonwealth.

Ziua Z+1 Consiliul de Aderare, din care fac parte înalte personalităţi guvernamentale şi consilieri privilegiaţi, se va reuni la Palatul St. James, la ora 10.00, pentru proclamarea principală a noului rege, care este citită în public de la un balcon al Palatului St James. O altă proclamare va fi citită la Royal Exchange din City of London. După-amiază, noul rege va avea audienţe cu primul ministru şi cu Cabinetul, cu liderul opoziţiei, cu arhiepiscopul de Canterbury şi cu decanul de Westminster. Omagii vor fi aduse în Parlament. Drapelele vor fi arborate la catarg maxim pentru Consiliul de Aderare şi vor rămâne la catarg maxim timp de 24 de ore, înainte de a reveni la jumătate de catarg până a doua zi după înmormântare.

Ziua Z+2 Sicriul va pleca de la Balmoral pentru a fi transportat pe cale rutieră la Palatul Holyroodhouse. Vor avea loc proclamaţii în naţiunile descentralizate la Edinburgh, Cardiff şi Belfast, simultan la prânz. Este posibil ca omagierile din parlament să continue.

Ziua Z+ 3 Va avea loc o procesiune ceremonială de la Holyrood de-a lungul Milei Regale până la Catedrala St Giles pentru o slujbă la care vor participa membri ai familiei regale. După această slujbă, Catedrala St Giles va fi deschisă publicului timp de 24 de ore pentru o perioadă de odihnă, nu de veghe, deoarece aceasta va avea loc la Londra. Conform planurilor, se aşteaptă ca Regele Charles să se deplaseze la Palatul Westminster pentru a primi o moţiune de condoleanţe. Apoi ar urma să zboare spre Edinburgh. În primul său act în calitate de suveran, el va participa la Palatul Holyroodhouse pentru ceremonia de predare a cheilor, urmată de o slujbă la Catedrala St Giles. El va avea prima audienţă cu primul ministru al Scoţiei şi va primi, de asemenea, o moţiune de condoleanţe în parlamentul scoţian.

Ziua Z+4 Se preconizează că în cursul serii, târziu, sicriul va fi mutat în gara Waverley din Edinburgh, unde va călători apoi cu trenul regal peste noapte, urmând să ajungă în dimineaţa următoare la gara St Pancras din Londra. Regele Charles zboară spre Irlanda de Nord, unde urmează să primească un mesaj de condoleanţe la Castelul Hillsborough şi va participa la Catedrala Sfânta Ana din Belfast pentru o slujbă de rugăciune şi reflecţie asupra vieţii Reginei Elisabeta a II-a. Va avea loc o repetiţie pentru procesiunea sicriului regretatei regine de la Palatul Buckingham la Westminster Hall.

Ziua Z + 5 Sicriul este aşteptat să ajungă la Palatul Buckingham pentru câteva ore înainte de marea ceremonie planificată la Londra în acea zi. În cadrul primului mare eveniment ceremonial care precede funeraliile, sicriul regretatei regine va fi purtat de la Palatul Buckingham la Westminster Hall pentru începutul celor cinci zile de priveghi. Se preconizează că sicriul va fi purtat pe o trăsură de tun. La sosire, va avea loc o scurtă slujbă religioasă. În acest moment, publicul va avea ocazia de a-şi prezenta omagiile. Sicriul va fi montat pe un catafalc în mijlocul Westminster Hall, care va fi deschis publicului timp de 23 de ore pe zi.

Ziua Z+6 Continuă ceremonia de priveghi. Ziua Z+7 Regele Charles se va deplasa în Ţara Galilor pentru a participa la o slujbă la Catedrala Llandaff din Cardiff, apoi va vizita Senedd-ul galez şi va primi o moţiune de condoleanţe. El va avea o audienţă cu primul ministru galez. Detaşamentele din Commonwealth vor începe să sosească la Londra.

Ziua Z+8 Regele Charles este aşteptat să primească guvernatorii generali şi prim-miniştrii din regate. Ziua

Z+9 În ajunul înmormântării, Charles va primi familiile regale străine care vor participa la funeralii. Se aşteaptă ca oaspeţii VIP de peste hotare să participe la ceremonia de înmormântare.

Ziua Z+10 Funeraliile de stat vor avea loc la Westminster Abbey. Sicriul va fi purtat de la Westminster Hall într-o procesiune până la abaţie. Se vor păstra două minute de reculegere în toată ţara. După slujba de o oră, o mare procesiune ceremonială va însoţi sicriul până la Hyde Park, unde va fi transferat din trăsura cu tunuri în maşina funerară de stat şi va călători spre Windsor. După o procesiune prin Windsor, va avea loc o slujbă de înmormântare la Capela St George, Castelul Windsor, în timpul căreia sicriul va fi coborât în cavoul regal.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More