Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Reuniune de proiect Comenius la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Dej – FOTO

0 153

DSCN2682

Săptămâna trecută, la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși din Dej, a avut loc prezentarea activităților din cadrul ultimei reuniuni de proiect Comenius- Starting a proffesional career- desfășurată în La Roche Sur Yon (Franța) în perioada 12-16 mai 2014.

Proiectul de parteneriat internațional, susținut din fonduri europene, a fost aprobat în 2012 și se finalizează în acest an, după doi ani de activități comune, având ca obiectiv principal realizarea unui Ghid al absolventului de liceu pentru piața europeană a muncii. Partenerii liceului dejean au fost cinci licee vocaționale din: Austria, Franța, Germania, Norvegia și Turcia.

Fiind etapa finală, toate materialele au fost finalizate anterior, pentru a permite tipărirea în timp util a ghidului. Totuși, elevii și profesorii au participat la activități ce au vizat dimensiunea europeană a parteneriatului. În La Roche Sur Yon se celebra Săptămâna Europei și s-au organizat diverse activități specifice, de către Consiliul General al regiunii Vendee. Luni, 12 mai, s-a organizat un flashmob sub deviza: „All different, all the same… united in diversity” , la care au participat toți elevii cuprinși în proiect, acțiune filmată și transmisă de postul de televiziune local. De asemenea, atât elevii cât și profesorii au participat la o conferință despre cetățenia europeană, susținută de către două reprezentante ale Consiliului local, conferință în cadrul căreia s-au adresat întrebări și s-au solicitat explicații și argumente. Elevii români au dat răspunsuri corecte și pertinente, dovedind o bună cunoaștere a istoriei și valorilor europene.

Profitând de faptul ca zborul de legătură spre Nantes era din Brusseles, delegația română a vizitat Parlamentul European din Brusseles, unde au participat la turul virtual ce cuprinde istoricul Uniunii Europene și informații despre aderarea fiecărui stat membru, despre statutul și drepturile cetățenilor europeni, despre moneda unică și alte informații interesante.

Directorul adjunct, prof. ing. Ginela Badiu, a remarcat importanța acestor proiecte în parteneriat pentru elevii români, oferindu-le oportunitatea de a colabora cu tineri europeni, de a compara și înțelege diverse sisteme educaționale și de a-și îmbogăți cunoștințele și aptitudinile de comunicare în limba engleză și de operare PC. De asemenea, a sesizat rolul parteneriatelor internaționale în dezvoltarea instituțională.

Prof. Rozalia Ungureșan, coordonatoarea proiectului, a evidențiat șansele oferite elevilor și profesorilor români de a-și schimba viziunea, mentalitatea și perspectivele asupra culturii și civilizației europene, asupra pieței muncii și a opțiunilor în cariera profesională.

Din delegație au făcut parte elevele Cordea Marcela și Horvat Ștefana și profesorii Ungureșan Rozalia, Șimon Raluca și Badiu Ginela.

Activitatea de diseminare s-a finalizat cu înmânarea Certificatelor de mobilitate Comenius membrilor echipei dejene, care au reprezentat cu onoare școala, orașul și țara în acești doi ani de proiect.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More