Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Revin ploile și furtunile

0 45

vremea-meteo-innorat-ploi

Ploile revin în România: vremea devine instabilă joi şi sunt aşteptate fenomene meteorologice extreme în vestul, nordul şi centrul ţării. După ce miercuri meteorologii au emis atenţionări de cod galben şi portocaliu de furtuni, joi vremea nu dă semne că s-ar îndrepta.

Este anunţată vreme instabilă în vestul, nordul şi centrul ţării, cu ploi torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi – izolat – grindină.

Cantităţile de apă pot depăşi 20 de litri pe metrul pătrat şi, izolat, 50 de l/mp. În celelalte regiuni, ploile îşi vor face apariţia, pe arii restrânse, abia spre seară.

Mercurul din termometre va indica valori cuprinse între 23 şi 32 de grade.

Din această seară, un front atmosferic rece, în nuanţe de albastru pe harta noastră, se apropie de graniţa de nord-vest a ţării. Ca urmare, vorbim de o accentuare a instabilităţii atmosferice în vestul, centrul şi nordul ţării, unde fenomenele meteorologice pot fi severe pe arii restrânse, este vorba de vânt cu aspect de vijelie, grindină şi cantităţi de apă ce pot depăşi izolat 50 litri/mp în timp foarte scurt. Mâine, aceste fenomene le vom regăsi pe partea estică a ţării. La finalul săptămânii, ploile se răresc, iar sub aspect termic vom rămâne cu o vreme relativ răcoroasă în nordul ţării unde termometrele vor arăta 20…22 de grade, în vreme ce în sud, mai exact în Lunca Dunării vor fi 31..32 de grade. Săptămâna viitoare o începem cam la fel, mai racoare în nord şi centru, unde vor fi ploi locale şi cu valori termice normale în partea sudică a ţării.

În regiunile din vestul lanţului carpatic, vremea se schimbă până la căderea serii. Dacă acum în prima parte a zilei norii sunt răsfiraţi, spre după-amiaza, îşi fac apariţia aversele ce pot fi torenţiale, vijelii şi chiar grindină. Cantităţile de apă pot fi importante, izolat peste 50 litri/mp. Temperaturile ating valori de 26 de grade la Baia Mare, 29 de grade la Oradea şi Timişoara şi 28 de grade la Sibiu şi Braşov.

Vineri, ploi torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi 20 litri/mp şi izolat 50 litri/mp vor fi în Moldova, local în Maramureş, Transilvania, Muntenia, spre seară şi în Dobrogea şi pe arii restrânse în celelalte regiuni. Vântul va fi activ mai ales pe timpul averselor când poate lua aspect de vijelie şi sunt condiţii de grindină. Temperaturile sunt în scădere în nord, unde maximele se opresc la numai 22…23 de grade, în vreme ce în sud vor fi până la 30…31 de grade.

Sâmbătă, ploi locale vor mai fi în regiunile nordice, dar şi în sud-est. Vântul este activ pe crestele montane, iar în rest nu trece de moderat. Se menţine puţin mai răcoare doar prin nord, maxime de la 22 de grade în Maramureş, până la 32 de grade în Lunca Dunării.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More