Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Revine discuția taxei pe centralele termice de apartament

0 540

După anumite discuții în Parlament, Viorel Alicuș, directorul general al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), scoate din nou la lumină ideea unei taxe pe centralele de apartament. Motivul principal ar fi poluarea în zonele urbane, dar la mijloc e de fapt starea falimentară a companiilor de termoficare ce aparțin statutului.

Cei care şi-au instalat o centrală termică individuală de apartament pot fi subiecții unei unei taxe. Motivul invocat pentru o astfel de măsură este creșterea emisiilor de carbon ce provin de la aceste sisteme individuale de încălzire, anunță ziarul Adevărul.

Vocea prin care se anunță dorința pentru această taxă este cea a lui Viorel Alicuş, director general în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).  „Ne vom trezi, şi ar fi bine să facem măsurătorile astea, că, cu toate că am desfiinţat şi am redus capacităţile în instalaţii de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este creşterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au nişte condiţii de mediu impuse clar de legislaţia actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuşi soluţii prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă şi acestor centrale individuale”, a declarat, în cadrul unei dezbateri din Parlament, oficialul ANRE.

Acest tip de idee nu este însă una nouă, notează tot cei de la Adevărul, deoarece atât guvernul Ponta, în anul 2014, cât și guvernul Năstase, au venit cu asemenea propuneri care nu au mai fost până la urmă luate în considerare. Nu în ultimul rând marea problemă a ANRE nu este tocmai poluarea ci falimentul inevitabil al companiilor de termoficare ce aparțin statului.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More