Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Revoltă și la Dej și Cluj: ”Ieșim în stradă, pentru țară! România!”

0 8.540

Protestul spontan al zecilor de mii de bucureșteni care au ieșit în stradă marți seara i-a impulsionat și pe cei din alte orașe ale României să iasă în stradă.

După ce la Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu sau Brașov s-au organizat deja proteste publice, cu mii de participanți, dejenii nu rămân nici ei deoparte.

Sâmbătă seara, de la ora 19:30, dejenii sunt invitați să participe la o manifestare în Parcul Mic din Dej, evenimentul fiind urmare a tragediei care s-a produs în clubul bucureștean Colectiv.

Inițiativa organizării acestui eveniment nu aparține vreunui politician sau reprezentant al autorităților publice. Câțiva tineri, foarte tineri, organizați sub denumirea ”Nimeni alții” ca galerie a echipei Unirea Dej, îi invită pe semenii lor, dejeni, tineri sau bătrâni, să li se alăture la această acțiune de stradă.

Un marș al tăcerii, un moment de comemorare pentru victimele incendiului din Colectiv, a fost organizat deja la Dej. Zilele de doliu au trecut, acum e momentul pentru revoltă, parcă spun tinerii din Dej.

Protest de amploare organizat și la Cluj

Un eveniment similar va fi organizat și la Cluj-Napoca. Evenimentul de pe Facebook prin care clujenii sunt chemați să iasă în stradă, adunat deja mii de persoane interesate. La Cluj, protestul va avea loc vineri seara, în Piața Unirii, începând cu ora 19.

Nepăsarea ucide

”O tragedie s-a produs din cauza indolenței, iresponsabilității și corupției. Nu e nici prima, nici ultima oară când nepăsarea și abuzul de putere fac victime. Răbdarea noastră a ajuns la capăt. Tristețea și revolta nu ne mai lasă să închidem ochii.

În momentele de groaznică durere, o parte dintre voi au răspuns prin solidaritate. Celor care au ajutat victimele tragediei vineri seară, celor care muncesc zi și noapte să salveze vieți și să aline suferința, celor care au donat sânge sau lucruri și servicii, celor care au informat cu obiectivitate, lor le datorăm recunoștință, ei ne redau încrederea. Gândurile noastre merg în continuare către victime, familiile și apropiații acestora. Să îi ajutăm cum putem chiar dacă ajutorul nu va repara răul făcut. Societatea noastră are o șansă dacă nu vom uita solidaritatea și compasiunea și le vom practica de fiecare dată când avem ocazia.

Celor care și-au neglijat responsabilitățile legale, instituționale și morale, lor trebuie să le cerem socoteală! Altfel vor avea ei grijă să ne întoarcă la tăcere.

Ieșim în stradă și nu renunțăm până nu vedem rezultate! Lista finală de cereri va fi realizată împreună cu toți cei care vor veni la protest. Ce vrem?

1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetățenilor rezultatul anchetei.

2. Vrem demisii ACUM! Vrem demisia Primarului Sectorului 4, Cristian Popescu „Piedone” şi a Vicepremierului Gabriel Oprea! Vrem demisia Ministrului Sănătății Nicolae Bănicioiu! Vrem demisia şefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență!

3. Vrem ca toți cei care au participat la operațiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie amenințați!

4. Vrem revizuirea de urgență a planurilor de intervenție pentru situații de urgență, pentru incendii și pentru cutremure, care în București ar putea produce zeci de mii de victime! Activitățile comerciale în clădiri neconsolidate și care prezintă risc de prăbușire trebuie interzise!

5. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din țară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgență pentru a se asigura că dețin infrastructura necesară în caz de incendiu. Vrem ca utilizarea materialelor fono- și termoizolante care nu sunt ignifuge să fie interzisă!

6. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu!

7. Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat și instruit, atât medicii cât și auxiliarii! Vrem demisii la vârful Ministerului Sănătății pentru amânarea dării în folosință a Unității Moderne pentru Arși de la Spitalul Floreasca!

8. Vrem echipament modern pentru pompieri și pentru toți cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condițiile lor de lucru să le fie îmbunătăţite.

9. Vrem introducerea în programa școlară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucție de prim ajutor, exerciții pentru situații de urgență (cutremure, incendii, inundații), educație rutieră şi de prevenire a incendiilor!

10. Vrem simplificarea și clarificarea cadrului legislativ privind funcționarea spațiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarități și neconcordanțe. Responsabilitățile trebuie să fie clare, la fel și sancțiunile.

Vrem să nu mai fim minţiţi şi umiliţi de către cei care au putere politică şi administrativă.

Nimic nu va mai fi la fel. Ne vedem în stradă!”, spun organizatorii protestului de la Cluj-Napoca.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More