Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Revoltător: Mii de bolnavi, pe listele de aşteptare pentru o investigaţie medicală RMN

0 319

Mii de pacienţi sunt pe listele de aşteptare ale spitalelor din ţară pentru o investigaţie de tip RMN, în unele judeţe bolnavii fiind puşi în situaţia de a plăti această analiză înainte de a li se agrava boala.

În unele zone, pacienţii aşteaptă un an pentru o investigaţie imagistică, informează Mediafax.

Cluj: Termenul de aşteptare pentru o investigaţie RMN durează maxim două luni pentru pacienţii din policlinică

Perioada maximă de aşteptare pentru investigaţii imagistice RMN la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca este de maxim două luni, în instituţie funcţionând, în prezent, două aparate de timp RMN, al treilea fiind instalat şi urmează să fie pus în funcţiune în perioada următoare.

”La SCJU avem trei RMN-uri, ultimul fiind instalat recent în urma unei investiţii de 900.000 de euro, şi va fi pus în funcţiune în perioada următoare. Acesta va înlocui un echipament vechi de 16 ani. La un număr mare de pacienţi şi suma lunară alocată de CJAS pentru investigaţii imagistice, se înregistrează liste de aşteptare. Aceste investigaţii complexe costă, vin pacienţi în urgenţă care au nevoie de RMN, iar banii se epuizează. Pentru pacienţii internaţi, durata de aşteptare pentru un RMN este de o săptămână, iar pentru cei care vin în ambulator şi sunt dependenţi de fondurile de la CJAS, durata de aşteptare este între o lună şi jumătate şi două luni. După ce va fi pus în funcţiune noul RMN, durata de aşteptare va scădea”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Flavia Topan, coordonator Comunicare şi Relaţii Publice al SCJU Cluj-Napoca.

În ceea ce îi priveşte pe pacienţii care doresc să îşi facă o investigaţie RMN contra cost, timpul de aşteptare este de câteva zile.

Timpii de aşteptare pentru pacienţii care au nevoie de examinări Computer Tomograf (CT) sunt similare celor de la RMN.

La SCJU Cluj-Napoca funcţionează 3 echipamente tip CT, iar în curând va fi pus în funcţiune cel de-al patrulea, în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), iar perioadele de aşteptare se vor reduce.

Bolnavii din Bistriţa aşteaptă între 6 şi 9 luni pentru o investigaţie RMN

Listele de aşteptare pentru o investigaţie imagistică de înaltă performanţă la cele două laboratoare medicale private din Bistriţa, unde se fac astfel de analize gratuite, se întind deja până în toamna acestui an din cauza sumelor insuficiente alocate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Bistriţenii care au nevoie de o investigaţie imagistică de înaltă performanţă au de aşteptat între 6 şi 9 luni pentru a putea beneficia de o testare RMN decontată de Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud.

Reprezentanţii celui mai vechi laborator de analize imagistice din Bistriţa spun că sumele alocate acestor analize sunt mici şi că listele de aşteptare sunt deja pline pentru următoarele 8 – 9 luni în cazul RMN, iar pentru o analiză la Computerul Tomograf, bolnavii trebuie să aştepte 3 luni.

Al doilea laborator privat de analize imagistice de înaltă performanţă a achiziţionat abia anul trecut un aparat RMN. În acest caz timpul de aşteptare este de aproximativ şase luni pentru o astfel de analiză.

“Listele sunt pline inclusiv pentru luna iulie, însă facem programări în continuare şi dacă renunţă cineva îi contactăm pe următorii pacienţi aflaţi pe listă”, explică angajaţii laboratorului.

În cazul testărilor CT listele de aşteptare sunt şi ele de două – trei luni.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Oana Bodor a declarat, corespondentului MEDAFIAX, că sumele alocate în 2016 pentru investigaţiile paraclinice – imagistică de înaltă performanţă (CT şi RMN) au fost de 1.131.185 lei.

”Bugetul alocat pentru primul trimestru al anului 2017 acestor investigaţii este de 301.780 lei, urmând ca pentru următoarele trimestre Comisia mixtă (constituită din reprezentanţii CAS – DSP – medici specialişti) să stabilească procentul din buget alocat pentru fiecare tip de servicii medicale paraclinice”, a spus Oana Bodor.

Din sumele asigurate de CAS Bistriţa-Năsăud laboratoarele de imagistică medicală pot realiza mai puţin de 200 de astfel de analize lunar.

Bistriţenii care vor să plătească aceste analize trebuie să achite sume cuprinse între 190 de lei pentru o testare cu computerul tomograf şi peste 500 de lei pentru o analiză cu rezonanţă magnetică.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.