Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Rezultate finale europarlamentare: PNL- 10 mandate, PSD- 9 mandate, USR-PLUS – 8 mandate. Cine sunt candidaţii care vor merge la Bruxelles

0 1.686

Biroul Electoral Central (BEC) a dat publicităţii, luni, la o săptămână după referendumul pe justiţie de pe 26 mai, rezultatele finale ale scrutinului, peste 6 milioane de alegători votând „Da” la ambele întrebări de pe buletinele de vot.

Potrivit datelor finale centralizate de Biroul Electoral Central (BEC), la referendumul pe teme de justiţie, din 7.922.591 de participanţi, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie.

De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.

Numărul voturilor exprimate cu „Nu” pentru prima întrebare este de 1.059.678, în timp ce pentru a doua întrebare este de 1.038.916.

Numărul participanţilor care au votat în cadrul referendumului pentru prima întrebare este de 7.922.591 votanţi, iar pentru a doua, 7.923.869.

La prima întrebare au fost 403.530 de voturi nule, iar la cea de-a doua, 407.081.

La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările:

1. ”Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. ”Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

În ceea ce priveşte alegerile europarlamentare, PNL are 2.449.068 de voturi valabil exprimate şi a obţinut 10 mandate de europarlamentar, PSD are 2.040.765 de voturi valabil exprimate şi a obţinut 9 mandate de europarlamentar, Alianţa 2020 USR-PLUS are 2.028.236 de voturi valabil exprimate şi a obţinut 8 mandate.

Formaţiunile ProRomânia, Partidul Mişcarea Populară şi UDMR au obţinut, fiecare, câte două mandate de europarlamentar.

Astfel, candidaţii care vor merge în Parlamentul European sunt:

PNL:

Ioan-Rareş Bogdan
Mircea-Gheorghe Hava
Siegfried Vasile Mureşan
Vasile Blaga
Adina-Ioana Vălean
Daniel Buda
Dan-Ştefan Motreanu
Gheorghe Falcă
Cristian-Silviu Buşoi
Marian-Jean Marinescu

PSD:
Rovana Plumb
Carmen-Gabriela Avram
Iulian-Claudiu Manda
Cristian-Vasile Terheş
Dan Nica
Maria Grapini
Tudor Ciuhodaru
Adrian-Dragoş Benea
Victor Negrescu

USR-PLUS:
Dacian Julien Cioloş
Cristian Ghinea
Dragoş-Nicolae Pîslaru
Clotilde-Marie-Brigitte Armand
Ioan-Dragoş Tudorache
Nicolae-Bogdănel Ştefănuţ
Vlad-Marius Botoş
Ramona-Victoria Strugariu

UDMR:
Iuliu Wikler
Lorant-Gyorgy Vincze

PMP:
Traian Băsescu
Eugen Tomac

Pro România:
Victor Ponta
Corina Creţu

În cazul europarlamentarilor ProRomânia, Victor Ponta a anunţat încă din luna februarie că nu va merge în Parlamentul European, locul său urmând a fi luat de următorul candidat, respectiv fostul premier Mihai Tudose.

Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente a fost de 18.267.256, iar numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale care s-au prezentat la urne a fost de 9.352.472. Numărul voturilor valabil exprimate a fost de 9.069.822, iar numărul voturilor nule 274.415.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More