Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Risc de inundații. Efectivele MAI mobilizate

0 523

Mai multe județe sun sub riscul unor inundații la nivel local. Efectivele MAI au fost mobilizate pentru intervenții rapide.

Cei de la Agerpres notează că efectivele MAI au fost mobilizate pentru intervenţii rapide în situaţiile de risc cauzate de fenomenele hidrologice periculoase în 11 judeţe vizate de Cod portocaliu şi galben de posibile inundaţii.

Astfel, scriu aceștia, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare de Cod portocaliu valabilă până în data de 05.02.2020, ora 06:00, pentru unele bazine hidrografice din judeţele Bihor, Cluj şi Alba.

De asemenea, hidrologii au anunţat şi un Cod galben, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice din judeţele Maramureş, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Bihor, Sălaj, Arad, Hunedoara, Timiş şi Caraş-Severin, valabil până mâine la ora 12.00.

În acest interval, hidrologii anunţă că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pârâie şi viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

De altfel, angajaţii MAI au intervenit în cursul zilei de ieri, în localităţi afectate, pentru limitarea efectelor produse de inundaţii. Astfel, pompierii au acţionat pentru îndepărtarea unor zăpoare formate pe pârâul Vale (judeţul Harghita), care a afectat două podeţe şi 2 curţi, pe râul Rebra din Bistriţa Năsăud, şi respectiv pe râul Beliş (judeţul Cluj) unde au fost inundate 8 case, 2 anexe, 2 podeţe şi 10 ha (fâneaţă).

De asemenea, au acţionat în sprijinul populaţiei pentru îndepărtarea apei din gospodării (locuinţe, beciuri) în zonele inundate.

De asemenea cei de la MAI amintesc faptul că în judeţul Bistriţa-Năsăud circulaţia rutieră a fost temporar îngreunată pe DJ 172 deoarece râul Zagra a ieşit din matcă şi a inundat partea carosabilă.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Rutieră recomandă conducătorilor auto să se intereseze de starea drumului de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă înainte de plecare şi să se asigure că autovehiculele sunt echipate corespunzător.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, poliţişti şi jandarmi – sunt pregătite să intervină rapid în teren, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cu efecte negative asupra comunităţilor.

Situaţia la nivel naţional este monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, au mai transmis cei de la MAI, citați de către Agerpres.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More