Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Rodion Roșca, considerat „părintele muzicii electronice românești”, a murit la 68 de ani

0 343

Rodion Roșca, cel considerat a fi „părintele muzicii electronice românești”, a murit la vârsta de 68 de ani

Rodion G.A. a murit în urma unei îndelungate suferinţi „purtate cu demnitate şi curaj”, după cum a scris fiica sa.

Autorul a numeroase compoziții în stil rock-electronic, pe care le înregistra în apartamentul său, Rodion Roșca a început să compună încă din perioada liceului.

Muzica lui, un amestec de progressive rock, pop şi muzică electronică experimentală, a devenit cunoscută la jumătatea anilor 1970, când, împreună cu Gicu Fărcaş şi Adrian Căprar a pus bazele grupului Rodion G.A.

Într-un interviu acordat The Guardian în urmă cu trei ani, el spunea că nu era uşor să fii cel mai mare colecţionar de discuri din Cluj, pentru că autorităţile române te urmăreau, îţi controlau corespondenţa, erau suspicioase cu privire la oricine îşi lăsa părul să crească sau purta haine de inspiraţie vestică.

Printre cele mai cunoscute compoziții ale artistului clujean se numără ”Stele și Lumini”, „Imagini din Vis”, „În liniștea nopții” sau „Uneori”.

Rodion Roșca a fondat, în 1977, împreună cu Gicu Fărcaș și Adrian Căprar, Rodion G.A, o formație care a fost văzută drept o revelație rock a vremii.

În 2013, a lansat primul său album, intitulat „The Lost Tapes”, împreună cu casa de discuri Strut Records. Cu acest material discografic a ajuns inclusiv în topurile internaționale.

Rodion Roșca suferea de ciroză hepatică în stadiu avansat.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More