Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Rolul femeii în societatea contemporană, tema conferinței Organizației de femei social-democrate Dej – FOTO/VIDEO

0 916

Sala Mare a Primăriei Dej a găzduit azi o conferință cu tema ”Femeia în societatea contemporană”, organizată de OFSD, la inițiativa viceprimarului Dejului, Teodora Muncelean, care este și președinte al Organizației de Femei Social-Democrate Dej.

Invitatul principal al conferinței a fost Prof. Univ. Dr. Daniel David, de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, care a vorbit în fața asistenței numeroase despre descentralizarea puterilor în stat, aplicarea principiilor echității și meritocrației, individualism și valori tradiționale, dar și diferențele dintre România și alte țări europene în privința aplicării acestor principii.

Acesta a vrut să evidențieze importanța unor conferințe și evenimente de acest gen, care să aducă în atenție aceste aspecte, astfel încât, în timp, oamenii să conștientizeze faptul că dacă nu au femei în organismele de decizie acest fapt duce la funcționarea incorectă a acelor organisme, prin nereprezentarea tuturor genurilor în deciziile luate.

Schimbarea se poate întâmpla nu în 20 de ani, se poate întâmpla într-un ciclu sau în două cicluri politice. E nevoie de schimbări majore pe latura Ministerului Educației și a Culturii, în primulo rând, prin politici publice foarte clare și țintite spre aceste valori: individ autonom, descentralizarea puterii și dezvoltarea încrederii unora în ceilalți. România nu stă bine în acest moment în ceea ce privește egalitatea și inechitatea de gen. Paradigma psiho-culturală în acest moment nu este încurajatoare, dar pe termen mediu și lung eu cred că este speranță, uitându-ne la profilul tinerei generații și uitându-ne la presiunea care vine din spațiul vestic.

Deci dacă și dumneavoastră ați fi mai hotărâte, mai active, schimbarea se poate întâmpla repede. Deci nu stăm bine, dar este speranță și speranța vine atât din interior, tânăra generație are alt profil, cât și din exterior prin presiunea instituțiilor europene și nord-atlantice. Așa că ar trebui ca și noi să fim mai activi azi un pic, ca schimbarea să nu se întâmple în 20 de ani, ci cel mult 8 ani, sau chiar 4-5 ani”, a spus în încheierea discursului său Daniel David.

Un activ susținător al Organizației de femei a PSD Dej și a implicării femeii în politică, deputatul Cornel Itu a ținut să sublinieze în fața celor prezenți că cel puțin la Dej cotele de gen și reprezentarea partidului în administrația publică prin femei sunt respectate, subliniind faptul că PSD are la Dej o femeie în funcția de viceprimar, dar și consilieri locali femei, extrem de active în viața publică.

Am dus întotdeauna o politică, împreună cu domnul primar Costan Morar, de a promova femeile. Consider că sunt foarte deosebite în politică, sunt mult mai atașate, aduc o normalitate un fair-play și un bun simț deosebit. Am mizat pe aceste calități, pentru că în politică trebuie să vă faceți loc  și SĂ VĂ FACEM loc”, a transmis deputatul Cornel Itu femeilor social-democrate prezente la conferință.

De asemenea, primarul Costan Morar a ținut să puncteze importanța femeii în viața cotidiană, dar și în organismele de conducere la nivelul administrației publice.

Discutăm despre femeia-mamă, femeia-soție, femeia-fiică, femeia care este tot timpul în viața noastră de zi cu zi. Până acum, nu demult, femeia era considerată cea care trebuie să aibă grijă de familie și de problemele casnice. Iată că femeia de astăzi poate fi un bun profesionist, femeia-medic, femeia-profesor, femeia din administrație și nu în ultimul rând femeia din zona politică. Aceste lucruri se întâmplă la noi, atât la nivelul comunității locale, cât și la nivel național. Sigur că trebuie să spargem aceste bariere, nu prin vorbe, ci prin fapte. Eu chiar am propus în acest an ca din zona noastră să fie pe locurile eligibile o femeie. Nu s-a întâmplat acest lucru la Camera Deputaților, dar cu siguranță poate pentru 4 ani se va întâmpla. Deci iată de ce trebuie să avem puterea să credem în  credem în femei și să concretizăm acest crez al nostru și în fapte”, a declarat primarul Costan Morar.

La finalul conferinței a luat cuvântul mediator dr. Laura Elena Pop Chiorean, consilier județean din partea PSD Cluj și președinte al Organizației Femeilor Social Democrate Cluj. Aceasta a făcut un scurt istoric al implicării femeii în viața politică din zona europeană, spunând că încă România nu a ajuns la nivelul la care sunt alte țări europene în ceea ce privește reprezentativitate femeilor în actul de guvernământ și în administrația publică. Președintele OFSD Cluj, consideră că este rușinos faptul că nici în acest an organizația politică din care face parte nu a propus femei pe locurile eligibile la alegerile parlamentare, însă are și ea speranța că acest lucru se va repara pe viitor, cum speră ca partidele politice din România, printre care și PSD, care și-au asumat prin statut cotele de gen să le și pună în practică și să nu le considere, ca și până acum, doar ca niște recomandări și nu ca norme imperative. De asemenea, Laura Elena Pop Chiorean este de părere că ar trebui chiar introduse unele sancțiuni pentru formațiunile politice care promit cotele de gen însă nu le respectă.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1272355666160531.1073742330.467241263338646&type=3

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More