Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

România condamnată la CEDO pentru faptele unor polițiști de la IPJ Bistrița-Năsăud

0 490

Un caz ce s-a derulat în anul 2011, caz care a șocat prin faptul că un tânăr de 18 ani a fost bătut crunt într-o secție de poliție a IPJ Bistrița-Năsăud, a dus la condamnarea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Conform ziarului Adevărul, România a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru un caz ce s-a derulat în anul 2011. Totul s-a petrecut într-o secție de poliție din Bistrița-Năsăud. La vremea respectivă victima agresiunii polițiștilor, care avea atunci doar 18 ani, elev în clasa a XII-a a unui liceu din Bistrița, ar fi fost ridicat de oamenii legii din cadrul orelor de curs, dus la secție și bătut până ar fi făcut pe el.

Totul a început de la ideea că tânărul era în evidența poliție din cauza unor probleme cu drogurile. Jurnaliștii de la Adevărul notează că acesta avea şi un dosar penal în acest sens, după ce a avut parte de schimbări radicale de comportament, în urma unui accident. Astfel polițiștii l-au luat în vizor când un magazin de cartier situat în apropierea blocului în care adolescentul locuia a fost jefuit. Hoţul a intrat în magazin şi, ameninţând vânzătoarea cu un pistol de jucărie a plecat cu încasările din ziua respectivă, în jur de 1.500 de lei.

Se pare că în momentul în care tânărul a fost ridicat de polițiști, nici conducerea unității de învățământ nu a fost anunțată și nici tatăl acestuia, cadru didactic în școala respectivă. La secția de poliție, tânărul ar fi fost constrâns prin bătaie şi ameninţări să recunoască fapta. El a fost lovit repetat cu un baston peste gât, cap și față, până a defecat. Într-un final a fost lăsat să meargă acasă, unde părinții au rămas îngroziți de starea în care se afla fiul lor.

Băiatul a fost dus de urgență la UPU Bistrița. Ulterior s-a dovedit că el nu era autorul jafului respectiv, însă nimeni nu a fost tras la răspundere pentru umilințele la care adolescentul a fost supus în secția de poliție. Tribunalele românești nu au făcut dreptate, scriu cei de la Adevărul. Astfel în anul 2014, avocatul tânărului s-a adresat CEDO, iar la 16 octombrie s-a dat dreptate tânărului bistrițean.

România a fost așadar condamnată pentru încălcarea articolului trei al Convenţiei Drepturilor Omului, articol ce prevede că „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante”.  Acesta a primit daune morale de 9.000 de euro, la care se adaugă şi cheltuieli de judecată de 1.400 de euro.

Sursa: Adevărul.ro

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More