Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Romania are liber la exportul de ovine si caprine in Turcia

0 245

Ambasada Turciei la Bucuresti a informat autoritatile din Romania ca firmele autorizate pot demara exportul si tranzitul de ovine si caprine in Turcia, in functie de contractele ulterioare dintre operatori, a anuntat intr-un comunicat de presa Agentia Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

 
Turcia a anuntat ca a deblocat importurile din Romania pentru ovine si caprine, permitand totodata si tranzitul pe teritoriul sau al animalelor provenite din tara noastra.
Importurile fusesera blocate de catre turci in urma aparitiei in fermele din Romania a cazurilor de scrapie, boala neurodegenerativa naturala, transmisibila si fatala a ovinelor si caprinelor.
In perioada 22-25 iunie, experti ai autoritatii veterinare centrale din Turcia au efectuat o vizita de lucru in Romania, pentru a evalua din punct de vedere tehnic posibilitatea deschiderii exportului de ovine si caprine vii din tara noastra.

Conform comunicatului transmis de ANSVSA, in prima zi au fost vizitate patru centre de colectare autorizate sanitar veterinar pentru export ovine vii din judetul Tulcea, care face parte din cele 19 judete libere de scrapie.

Fermele au fost evaluate din punct de vedere al efectivelor, al starii de sanatate a acestora, a analizelor de laborator, dar si a capacitatii de export si al documentelor sanitare veterinare necesare.

In cea de-a doua zi s-a vizitat Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Tulcea si Laboratorul sanitar veterinar, unde au fost purtate discutii tehnice.

Vizita specialistilor turci s-a finalizat cu o intalnire cu conducerea ANSVSA, la Bucuresti, iar concluziile rezultate au fost ca tranzitul rutier prin Turcia cu animale se poate efectua, cu respectarea normelor si cerintelor de bunastare a animalelor in timpul transportului.
ANSVSA mai mentioneaza ca, in decursul lunii iulie, a transmis autoritatii veterinare centrale din Turcia, lista cu centrele de colectare autorizate sanitar-veterinar pentru export ovine vii din cele 19 judete libere de scrapie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More