Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Romania, tara cu cei mai multi proprietari din Europa

0 54

someseanul-bloc_um_dej_apartamente-imobiliare

Romanii au vrut intotdeauna sa posede ceva, s-au luptat pentru pamanturi, pentru case, paduri sau terenuri si adora ideea sa fie proprietari, respingand in acelasi timp gandul sa plateasca chirie altora. Acest lucru este acum sustinut si de un studiu dat publicitatii de Oficiul European pentru Statistica Eurostat, care spune ca Romania are cei mai multi proprietari din Europa.

Situatia din tara noastra este una obisnuita pentru statele fostului bloc comunist, si mai putin intalnita in tarile vest-europene, unde locuitorii nu tin atat de mult la proprietate. Conform datelor Eurostat din anul 2011, in Romania 96,6% dintre locuitori detin cel putin un apartament sau o casa.

Situatia este asemanataoare si in Lituania, unde 92,3% dintre locuitori sunt proprietari, pe locul trei in clasamentul european fiind Croatia, cu 92,1%.

Spre coada clasamentului intocmit de Eurostat gasim Germania, pe penultima pozitie, 53,4% dintre nemti fiind proprietari ai unei case sa ai unui apartament. ”Codasa” clasamentului este Elvetia, unde doar 43,8% dintre locuitori sunt proprietari.

Daca e sa privim situatia in ansamblu, in Uniunea Europeana 70,9% dintre locuitori sunt proprietari au unei locuinte.

Potrivit ultimelor date ale Eurostat din 2011, rata proprietatii in Italia este de 72,9%, in Marea Britanie este de 67,9% iar in Spania de 82,7%. Numarul mare de proprietari din Spania se explica si prin aceea ca in decurs de doar doi ani, in perioada 2005-2007, ibericii au construit peste 800.000 de locuinte anual.

Aceasta dezvoltare rapida intr-un termen scurt a pietei imobiliare a dus, insa, si la aparitia unei diferente majore intre cerere si oferta, ajungandu-se ca in prezent, in Spania, sa fie aproape 700.000 de locuinte goale.

Conform datelor oferite de catre Eurostat singurele tari din Uniunea Europeana unde rata proprietatii depaseste 90 de procente sunt Romania, Lituania Croatia si Slovacia. Tarile in care rata proprietatii se situeaza intre 70 si 90 de procente sunt Irlanda, Norvegia, Islanda, Estonia, Letonia, Polonia, Spania, Italia, Belgia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovenia si Grecia.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More