Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

România va introduce formularul PLF de localizare a pasagerului. Toate persoanele care intră în ţară trebuie să aibă formularul completat

0 566

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat a anunţat, duminică, faptul că România va introduce, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului (PLF), implementat deja în alte ţări. „Toţi care vin în ţară trebuie să aibă formularul completat”, a subliniat Arafat, explicând că acest formular ajută în realizarea anchetei epidemiologice în cazul în care o persoană se îmbolnăveşte.

Arafat a declarat, într-o conferinţă de presă, că la şedinţa de duminică s-a discutat despre implementarea formularului de localizare a pasagerului (PLF), care este implementat în multe ţări, în aeroporturi, şi pe care pasagerul îl completează înainte şi îl prezintă la graniţă. „Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat începând din 20 decembrie şi se va elabora în acest sens şi o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare pentru a pregăti oamenii pentru folosirea acestui formular. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există şi au trebuit să îl completeze înainte să călătorească sau la sosire în ţara respectivă, aşa că România va introduce şi acest tip de formular”, a explicat el.

Întrebat dacă formularul va fi completat doar de către turiştii străini, Arafat a răspuns negativ.

„Toţi care vin în ţară trebuie să aibă formularul completat. Formularul, menirea lui este ca să ştim persoana respectivă unde o găsim în momentul în care ştim că este contact, că a fost expusă sau persoana respectivă se îmbolnăveşte atunci putem să aflăm cine a mai fost în jurul ei în zona sau în avionul, autobuzul în care a călătorit, aşa că formularul ajută pentru a face ancheta epidemiologică foarte bine”, a detaliat Arafat.

El a precizat că formularul este obligatoriu pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care vin din ţări ale Uniunii Europene.

„Acest formular este funcţional în marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană, este un pas de aliniere, poate puţin prea tardiv, dacă vreţi, dar e bine să-l facem”, a completat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Un  alt aspect care s-a discutat (…) în sensul încurajării şi creşterii numărului persoanelor vaccinate, rămânând vaccinul soluţia optimă pentru reducerea impactului şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor grave, în acest sens, Guvernul va face apel către autorităţile locale, prin direcţiile de asistenţă comunitară, să se coordoneze cu structurile medicale din teritoriu şi să reevalueze situaţia persoanelor nevaccinate, în sensul în care acolo unde este necesar Ministerul Apărării Naţionale sau Ministerul de Interne sau împreună să asigure centre mobile de vaccinare, care să se deplaseze în zonele respective unde sunt doritori, mai ales in zonele rurale, şi unde să vaccineze oamenii care doresc”, a adăugat Arafat.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More