Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Românii cu suflet frumos m-au făcut să-mi recapăt încrederea în umanitate

0 172

Asist săptămânal, dacă nu zilnic, la tot felul de tragedii. Prin prisma meseriei pe care o am, sunt mereu martora unor fapte, evenimente care mai de care mai tragice, momente care m-au făcut de-a lungul timpului să-mi pierd încrederea că omenirea mai poate fi salvată.

De multe ori am impresia că suntem înconjurați doar de moarte și de oameni cu suflet hain, că omenirea își pierde treptat și abrupt esența și că suntem sortiți pieirii din cauza răutății care ne înconjoară.

Tragedia de la clubul Colectiv din București și ceea ce a urmat imediat după acest eveniment m-au făcut, însă, să cred că omenirea mai poate fi salvată.

Am asistat încă de la primele minute ale transmisiunilor în direct ale televiziunilor din noaptea fatidică de vineri, 30 octombrie. Am privit înmărmurită imagini live cu tineri resuscitați pe trotuare sau în mijlocul străzii, imagini cu oameni desfigurați, arși, intubați, tineri ale căror trupuri încă fumegau.

Dar am mai văzut și altceva în spatele acestor imagini. Am văzut oameni care au sărit încă din primele secunde să dea o mână de ajutor, medici, asistente, pompieri, paramedici, români care au avut un singur scop comun: salvarea de vieți omenești. Alături de aceștia, simpli trecători, oameni care locuiesc în zona tragediei, bucureșteni veniți de acasă din alte zone, să sară în ajutorul celor în nevoie.

salvatori eroi incendiu club colectiv (1)

Tineri care au scăpat cu viață, dar răniți, din incendiul izbucnit în clubul Colectiv, și-au ignorat rănile și propriile suferințe și au intrat înapoi în ”clubul morții” pentru a-i salva pe alții, mult mai afectați decât ei, tineri răniți ale căror vieți atârnau de un fir de ață și care au fost salvați doar pentru că alții i-au scos afară până să ajungă pompierii.

salvatori eroi incendiu club colectiv (5)

Am văzut oameni care cărau răniți și cadavre cot la cot cu pompierii și ambulanțierii, tineri cu părul ars și fața neagră de fum, care îi ajutau pe medici și asistente să resusciteze, să intubeze, sau să țină o perfuzie.

salvatori eroi incendiu club colectiv (2)

Iar la doar două ore de la tragedie, alte sute de oameni, unii chiar în pijamale, s-au afișat la spitalele bucureștene pentru a dona sânge. În miez de noapte, românii au lăsat deoparte filmele și petrecerile, distracțiile și relaxare, pentru a da sânge din sângele lor persoanelor afectate de această imensă tragedie.

FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Am văzut doctori, anesteziști, asistente și personal medical, care au acționat parcă robotic, fără pauze de cafea sau de țigară, fără să aibă timp să-și șteargă transpirația de pe frunte, pentru a salva viețile arșilor care au umplut spitalele bucureștene. Nu s-a pus nicio clipă problema că sunt obosiți, că nu se mai pot ține pe picioare, că nu-și mai simt mâinile de la manevrele de resuscitare, ori intervențiile chirurgicale ce au durat ore și ore. Și nicio secundă nu s-a pus problema de mită, de plicuri, de șpăgi pentru salvarea vieților celor care au ajuns la spital.

explozie club colectiv bucuresti 27 morti

În paralel, am văzut imagini cu sute de români care au venit încă de la miezul nopții pentru a aprinde o lumânare, pentru a lăsa o floare la locul tragediei, în timp ce alte mii de oameni alergau în tot Bucureștiul pentru a da o mână de ajutor. Hotelurile au pus la dispoziție camere gratuit pentru familiile victimelor, zeci de restaurante au livrat gratuit mâncare preparată, iar alte zeci de magazine au donat baxuri de apă pentru rudele celor care așteptau la spitale, pentru paramedicii și pompierii de la locul tragediei, zeci de psihologi au părăsit confortul propriei case pentru a fi alături de victime și de rudele acestora cu consilieri psihologice gratuite. Rezidenți sau voluntari, studenți la medicină și eleve ale școlilor sanitare au fugit într-un suflet la spitale pentru a fi de ajutor, atât cât pot.

salvatori eroi incendiu club colectiv (7)

Pe de altă parte, cluburi și baruri și-au anulat petrecerile, unele chiar s-au închis în semn de solidaritate, în timp ce artiști consacrați sau mai puțin cunoscuți și-au anulat ori amânat concertele.

Pentru o mare parte a românilor distracția s-a terminat în acest weekend, locul petrecerilor și a distracțiilor fiind luat de acțiuni de solidaritate, activități de ajutorare și fapte de umanitate.

Iar eu, ca simplu român aflat la sute de kilometri distanță, nu pot decât să mă închin în fața tuturor acelora care au luptat și luptă în continuare pentru a salva ce se mai poate salva, în fața celor care au dat o mână de ajutor, în fața celor care și-au manifestat compasiunea chiar și în cea mai mică măsură. Mă închin cu respect în fața pompierilor, paramedicilor, medicilor, asistentelor, polițiștilor, voluntarilor și tuturor celor care au intervenit, în timpul serviciului sau în afara lui, pentru a salva viețile unor tineri.

Nu vreau să vorbesc aici despre indiferență și indiferenți, despre oameni cu suflet hain, despre miile de glume și comentarii răutăcioase, despre vinovații acestei tragedii, despre corupție și corupți, sau despre nepăsarea și miserupismul de care foarte mulți au dat dovadă.

Până acum, 29 de oameni și-au pierdut viața dintre cei aproape 400 care erau în club. Numărul deceselor putea fi însă mult mai mare dacă nu erau ei, salvatorii, eroii noștri, ale căror nume sau fețe vor fi uitate probabil în scurt timp. Însă amintirea lor va dăinui permanent în inima mea, ca simbol al umanității, al solidarității, al șansei la supraviețuire a rasei umane.

Vouă, români cu suflet frumos, vă mulțumesc că m-ați făcut să-mi recapăt încrederea în umanitate, să cred că omenirea mai are o șansă de a fi salvată. Vă mulțumesc că mi-ați demonstrat că spiritul de solidaritate nu a murit, că ați demonstrat României și lumii întregi că în fața unor tragedii suntem în primul rând OAMENI.

Asta este România în care îmi doresc să trăiesc!

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More