Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Românii din străinătate sunt așteptați la vot. Unde vor fi secții de votare

0 52

B.E.C interzice telefoanele mobile în cabina de vot

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat lista sectiilor de votare din strainatate organizate la alegerile pentru Presedintele României din 2014.

Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, la alegerile pentru Presedintele României din 2014, în strainatate vor fi organizate 294 de sectii de votare pentru cetatenii români care doresc sa îsi exercite dreptul de vot la acest scrutin.

Sectiile de votare sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice si consulare ale României, în sediile institutelor culturale românesti din strainatate, în teatrele de operatiuni din Afganistan, precum si în alte locatii care permit desfasurarea în bune conditii, de corectitudine si neutralitate, a procesului de votare.

Lista finala a sectiilor de votare a fost omologata pe baza experientei anterioare în organizarea alegerilor prezidentiale în strainatate, luând ca referinta scrutinul din anul 2009, când au fost organizate 294 de sectii de vot.

La alegerile pentru Presedintele României din 2009, în strainatate au votat, în turul doi, aproximativ 146.000 de cetateni români în 294 sectii de votare, înregistrându-se astfel cel mai mare numar de cetateni români care au votat în afara tarii la un scrutin. În stabilirea sectiilor de votare au fost avute în vedere considerente similare celor de la scrutinele anterioare organizate în strainatate.

Pentru scrutinul din noiembrie 2014 a fost majorat semnificativ numarul de sectii de votare în Republica Moldova, de la 13 la 21, tinându-se cont de tendinta ascendenta a numarului de cetateni români cu drept de vot din statul vecin.

În Spania s-a mentinut acelasi numar de sectii de vot, respectiv 38.

Totodata, în cazul Italiei, numarul sectiilor de vot a fost mentinut aproape la acelasi nivel precum în 2009. S-a urmarit asigurarea unei mai bune si armonioase repartizari teritoriale corelat cu organizarea sectiilor în misiunile diplomatice si consulare precum si în institutii publice din statul italian. S-a avut, de asemenea, în vedere o mai buna securitate si corectitudine a votului.

În baza acelorasi considerente, în SUA s-a urmarit asigurarea unui numar de sectii de votare la un nivel apropiat de cel din anul 2009 prin identificarea acelor locatii care sa asigure premisele pentru buna desfasurare, în conditii de neutralitate, a procesului de votare.

În Marea Britanie, tendinta crescatoare a numarului de cetateni români ca urmare a liberalizarii circulatiei pe piata fortei de munca în aceasta tara a determinat o crestere a numarului de sectii de votare.

Lista tuturor sectiilor de votare, precum si alte informatii utile referitoare la desfasurarea scrutinului în strainatate sunt disponibile pe site-ul MAE, unde a fost activata o sectiune speciala dedicata alegerilor pentru Presedintele României din 2014.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More