Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Românii pot călători fără viză în Canada. Acordul CETA a fost semnat

0 179

Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA) a fost semnat duminică, după negocieri tensionate şi o anulare intempestivă la începutul săptămânii trecute. Miza acestui acord este importantă pentru România deoarece permite operaţionalizarea acordului dintre ţara noastră şi Canada privind eliminarea deplină a vizelor pentru cetăţenii români începând cu data de 1 decembrie 2017.

Acordul CETA a trebuit supus aprobării în toate cele 28 de state membre UE şi în Canada, în unele ţări fiind necesară şi validarea de către parlamente.

Guvernul României salută decizia Canadei de eliminare completă a vizelor pentru români de la 1 decembrie 2017, decizia fiind cuprinsă în declaraţia Summitului UE-Canada, iar premierul Dacian Cioloş precizează că este un moment important, fiind astfel eliminată ultima discriminare la adresa românilor.

”Este un moment important pentru România, nu doar pentru că se deschide accesul românilor la beneficiile Tratatului comercial între Uniunea Europeană şi Canada (CETA), dar şi pentru că se elimină ultima discriminare existentă pentru cetăţenii români faţă de ceilalţi cetăţeni europeni în chestiunea circulaţiei fără bariere pe teritoriul Canadei.

Consider, de asemenea, că această liberalizare a regimului vizelor va crea oportunităţi importante pentru oamenii de afaceri români care doresc să dezvolte proiecte cu parteneri canadieni. Îi mulţumesc domnului prim-ministru Justin Trudeau pentru implicarea personală în negocierea acestui obiectiv al României şi pentru deschiderea arătată în discuţiile pe care le-am purtat în acest an pe tema liberalizării regimului de vize”, a declarat Dacian Cioloş, potrivit unui comunicat de presă remis duminică MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în urma discuţiilor din ultimele luni între cei doi prim-miniştri, Dacian Cioloş şi Justin Trudeau, Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de a elimina total regimul de vize pentru toţi cetăţenii români, începând cu 1 decembrie 2017, după o primă etapă de liberalizare parţială de la 1 mai 2017.

„În perioada de până la momentul eliminării depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare parţială a vizelor pentru cetăţenii români eligibili care călătoresc în această ţară. Astfel, la 1 mai 2017, cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care deţin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA) în loc de viză”, mai spune Guvernul.

În următoarele luni, oficialii români vor lucra cu omologii canadieni pentru a pregăti o tranziţie la regimul de călătorie fără vize şi pentru a dezvolta aranjamentele în cadrul cărora ţările noastre să colaboreze mai bine în gestionarea oricăror tendinţe negative în domeniul migraţiei, dacă acestea ar apărea.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat parafarea acordului CETA, precizând că actualul context permite operaţionalizarea acordului dintre România şi Canada privind eliminarea deplină a vizelor pentru cetăţenii români începând cu data de 1 decembrie 2017.

„Impactul deciziilor luate va fi dublu benefic pentru cetăţenii români. Pe de o parte, se elimină tratamentul diferit în comparaţie cu ceilalţi cetăţeni europeni în chestiunea circulaţiei fără bariere pe teritoriul Canadei, pe de altă parte cetăţenii români vor putea beneficia de efectele economice pozitive ale acestui acord de comerţ liber dintre Uniune şi Canada”, susţine şeful statului.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More