Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Românii s-au distrat, au mâncat cârnați și au băut pălincă la Festivalul ”Pomana Porcului” și Festivalul Pălincii de la Gyomaendrod – VIDEO

0 848

Zeci de români iau cu asalt, în fiecare an, orașul Gyomaendrod din Ungaria, localitate aflată la doar 100 de kilometri distanță de Oradea. În acest an, la a noua ediție a festivalului, la Gyomaendrod au petrecut, cu băuturi și bucate tradiționale, și câteva zeci de români din Luduș.

Oficiul de turism al orașului Gyomaendrod a organizat și în acest an, cu sprijinul autorităților locale, deja celebrul festival Pomana Porcului și festivalul pălincii, evenimente cu tradiție nu doar în zona de est a Ungariei, ci cărora li s-a dus vestea până în România. Pe lângă românii din Bihor sau din alte zone aflate lângă granița cu Ungaria, la festivalul de la Gyomaendrod au luat parte și 21 de români veniți din Luduș, județul Mureș, dar și jurnaliști români din județele Cluj și Bihor.

Cele două localități s-au înfrățit în anul 2015, iar de atunci delegații din cele două țări se vizitează reciproc. Pe lângă faptul că aleg să-și petreacă vara concediile în Gyomaendrod, românii din Luduș aleg această destinație de vacanță și iarna, special pentru Festivalul Pomana Porcului și al Pălincii din localitate.

Am fost și noi martori în acest an la acest eveniment, unul la care participă și contribuie întreaga comunitate. Dacă sâmbătă localnicii și turiștii au preferat să petreacă împreună, alături de primarul localității și de consilierii locali, o seară presărată de băuturi fine și mâncare din belșug la restaurantul pensiunii Fészek Panzió, a doua zi toată lumea era pregătită de festival încă din zori.

Cei mai iscusiți pălincari din zonă și-au adus produsele la festival, pentru a le da apoi pe mâna juraților, care aveau dificila dar plăcuta misiune de a alege cea mai bună pălincă. Iar aceasta a curs din plin în paharele participanților, fie ei jurați, localnici, turiști sau concurenți.

În tot acest timp, în Sala Sporturilor Varga Lajos maeștrii bucătari din zonă amestecau de zor preparatul de bază al festivalului, carnea și ingredientele ce aveau să devină, ca prin magie, în doar câteva ore zeci de metri de cârnați delicioși, tradiționali, plini de paprika și sentimente.

Afară, pe platoul din fața sălii sporturilor, alți meșteri pricepuți au tăiat porcul, l-au pârjolit în mod tradițional în paie, pentru ca apoi acesta să fie tranșat și trimis direct în mâinile bucătarilor.

Festivalul a reprezentat o bună oportunitate pentru creatorii de produse handmade și produse tradiționale pentru a-și scoate marfa la vânzare, iar în interior pălinca și berea au curs valuri în paharele degustătorilor însetați.

„Oraşul Luduş şi Gyomaendrőd au o prietenie din 2015. Prima dată au venit ei la noi, cu ocazia Zilelor culturale maghiare de la Luduș, în primul weekend din septembrie. Ulterior, noi le-am întors vizita, cu ocazia acestui festival. Este a treia oară când suntem aici, a devenit pentru noi o tradiție, un obicei să fim aici. Ne simţim foarte bine aici”, a declarat Kis Istvan, viceprimarul orașului Luduș.

Românii din Luduș au mai fost în Gyomaendrod, nu doar cu ocazia acestui festival, ci și în concediu. Bella Sandor ne-a mărturisit că îl atrage în acest oraș din Ungaria oferta gastronomică, liniștea și curățenia, dar și lipsa de aglomerație întâlnită în alte stațiuni din Ungaria, cum ar fi Gyula sau Hajdúszoboszló, prețurile la cazare și la restaurante fiind mai scăzute în Gyomaendrod. Alături de români și unguri, oaspeții din Luduș au petrecut fără oprire, de dimineață până seara târziu.

Toată distracția a fost presărată cu momente artistice, susținute de ansambluri folclorice, dansatori și artiști renumiți ai zonei, iar spre seară atmosfera a devenit aproape explozivă la un DJ party, o petrecere pe muzica retro a anilor 90.

Cei care au vrut să facă o pauză între prânz și cină și să mai scape de aburii pălincii și mirosul îmbietor de cârnați, s-au putut relaxa la băile din Gyomaendrod, aflate la doar câteva sute de metri distanță.

Acestea sunt deschise pe tot parcursul anului, iar în sezonul rece este o adevărată desfătate să faci o baie fierbinte, dar și tratament în același timp, la băile termale.

Spa-ul termal de la Gyomaendrod este recomandat, în cazul persoanelor care suferă de boli cronice cum ar fi: reumatism, afecţiuni gutoase, nevralgie, sciatica, fracturi, contracţii şi inflamări cronice.

În incinta parcului termal turiștii se pot bucura de un centru de fizioterapie și balneoterapie, saună și masaje, înot în bazinul olimpic, sau tratamente medicinale și de wellness în băile interioare.

Iar pentru cei care vor să petreacă mai multe zile de odihnă și relaxare în cadrul băilor termale, ca soluții de cazare sunt chiar în interiorul parcului termal, la Spa Park and Camping, sau la intrarea în zona băilor, la Pensiunea Sorkert, care dispune de mai multe variante de cazare și de restaurant.

Despre tot ceea ce presupune turismul în Gyomaendrod, Ungaria, puteți afla într-un material realizat de Someșeanul.ro în primăvara acestui an.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More