Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Rompetrol vrea să transforme deşeurile de viţă de vie in carburant

0 47

struguri

Grupul petrolier Rompetrol a demarat un proiect pentru transformarea deşeurilor de viţă de vie din marile podgorii din Franţa în combustibil. Proiectul ar urma să fie dezvoltat în următorii 4-5 ani.

„Procedeul există deja, dar nu este răspândit din cauza costurilor, care sunt mai ridicate decât costurile extracţiei pe baza de sfeclă. Însă, în Languedoc, cea mai mare podgorie din Franţa, demersul companiei petroliere, a cărei cifră de afaceri este de 2,2 miliarde de euro, cu o marjă netă mai mică de 1,5%, are sens”, scrie Le Figaro.

«Noi producem deja Super Etanol E85 compus din 85% etanol obţinut prin distilarea sfeclei, trestiei de zahăr sau a cerealelor şi 15% benzină. Produsul se vinde cu 0,95 euro pe litru în benzinăriile noastre. Înlocuirea cerealelor sau a sfeclei cu etanol din surse vinicole de tipul mustului, tescovinei sau reziduurilor ne va permite să valorificăm ceea ce astăzi este un deşeu, fără să afectăm destinaţia agroalimentară a suprafeţelor de teren agricol. În momentul de faţă suntem în căutare de parteneri din sectorul viticol pentru a instala la aceştia echipamente de procesare. Este un proiect de perspectivă, cu o perioadă de realizare de patru sau cinci ani», spune Emanuel Riu, directorul general Dyneff (Rompetrol), citat de Le Figaro.

 

sursa: zf.ro

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More