Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

S-a dat startul oficial la campania de sterilizare si microcipare gratuita a cainilor cu si fara stapan

1 132

SONY DSC

În municipiul Dej a debutat ieri, oficial, Campania de sterilizare și microcipare a cainilor cu si fara stapan. Actiunea  a demarat, in jurul orei 9:30, cu o conferinta de presa desfasurata în biroul primarului municipiului Dej, unde alaturi de primar, au participat deputatii Itu Cornel și Adrian Oros, viceprimarul Aurelian Muresan, presedinta Fundatiei Vier Pfoten Romania Anca Tomescu, reprezentanta Asociatiei Anima Pro Terra Dej Stanca Trambitas si medici veterinari din zona.

Primarul municipiului Dej,Morar Costan, a subliniat în deschidere importanta campaniei si a punctat actiunile intreprinse pentru gestionarea cainilor fara stapan.

        „Gestionarea cainilor fara stapan este o problemă complexa care presupune multa implicare, munca si colaborare intre primărie, asociatiile de protectia animalelor si cetateni. În rezolvarea ei  am incercat sa gasim solutii care sa respecte legea si sa fie etice din toate punctele de vedere. De aceea m-am angajat la extinderea adapostului existent cu inca 44 de custi , astfel încât capacitatea adapostului sa creasca cu 150-170 locuri si am demarat campania de sterilizare.

In cadrul campaniei  a inceput recensamantul cainilor cu stapan, acestia urmand sa fie transportati, in functie de programari, la cabinetul medical, din incinta adapostului, pentru a fi sterilizati, deparazitati si microcipati gratuit.

Deasemenea din 20 noiembrie, odată cu finalizarea adapostului va incepe și ridicarea cainilor fara stapan de pe domeniul public. Imi doresc ca acesti caini sa nu mai reprezinte un pericol si o amenintare pentru niciun cetatean al municipiului. Efortul trebuie să fie unul comun, de aceea alaturi de primar si tot aparatul pe care il coordoneaza, Fundatia Vier Pfoten si Asociatia Anima Pro Terra asteptam si implicarea cetatenilor prin adoptii.”

La randul sau presedinta Fundatiei Vier Pfoten, Anca Tomescu, a apreciat colaborarea care exista la Dej, în privinta gestionarii problemei cainilor fara stapan, Dejul fiind primul oras care, după votarea noii legi, a răspuns pozitiv si a înteles ca prin sterilizare problema va fi tinuta sub control. Presedinta fundatiei a subliniat faptul ca  vor ramane pentru 3 saptamani la Dej pentru a realiza sterilizarea si microciparea, care trebuie completate de un program de adoptii, exprimandu-si disponibilitatea de a reveni oricand in oras pentru a realiza programe de sterilizare gratuite, si de a organiza impreuna cu primaria si Asociatia Anima Pro Terra evenimente de promovare a adoptiilor.

Reprezentanta Asociatiei Anima Pro Terra, Stanca Trambitas, si-a exprimat bucuria intalnirii in echipa si  mobilizarea pentru rezolvarea problemei. Deasemenea a punctat faptul ca la Dej printr-o buna colaborare s-a reusit elaborarea unui proiect civilizat si eficient, situatia din oras nefiind la fel de disperata ca în alte orase ale tarii, datorita numeroaselor campanii de sterilizare, care au dus ca in prezent în strada sa fie aproximativ 150-200 de caini fara stapan. „Proiectul  are avantajul costurilor”, a mai subliniat Stanca Trambitas, si detinatorii de animale avand ocazia sa sterilizeze si microcipeze gratuit animalele.

Deputatul Adrian Oros a adus aprecieri la adresa activitatii in echipa si a tuturor celor implicați în proiectul de gestionare a cainilor fara stapan, atat în calitate de presedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din judeţul Cluj, de deputat dar si de cetatean, subliniind importanta unei evidente a cainilor, la fel cum exista o evidenta a celorlalte animale din gospodarie.

Deputatul Cornel Itu a felicitat pionieratul care s-a făcut în municipiului Dej de catre primarie, Fundatia Vier Pfoten si Asociatia Anima Pro Terra, sperand totodata ca aceasta colaborare să fie un model de urmat pentru întreaga Romanie. Deputatul a asigurat în continuare de sprijinul sau pentru rezolvarea problemei cainilor comunitari, fiind de parere ca trebuie luate și masuri de preventie si de eliminare a agresivitatii si haitelor de câini.

Conferinta de presa organizata la Primaria Municipiului Dej a fost urmata,la Sala Sporturilor, de spectacolul Dogs for People, organizat de Fundatia Vier Pfoten, de care s-au bucurat sute de elevi ai scolilor dejene.

Campania de sterilizare gratuita a cainilor si pisicilor, cu si fara stăpân, se desfasoara la  Dej pe parcursul a trei saptamani, consta în recensamantul cainilor cu stapan precum si în sterilizarea și microciparea gratuita a cainilor cu si fara stapan si ridicarea cainilor fara stapan de pe domeniul public.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Mira spune

    BRAVO !!!!!!!!!!!!! Asta este ROMANIA cea adevarata ! Felicitari….

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More