Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

S-au finalizat lucrările la Aeroportul Internațional Baia Mare

0 93

Aeroportul Internațional Baia Mare a găzduit azi o prezentare prilejuită de finalizarea proiectului „Extindere și modernizare suprafețe aeroportuare la Aeroportul Internațional Baia Mare”.

Proiectul a fost aprobat și finanțat în cadrul Programului Operațional Sectorial „Transport” 2007 – 2013, Axa Prioritară 2 „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii naționale de transport în scopul dezvoltării unui sistem național durabil de transport”, Domeniul Major de Intervenție 2.4 „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de transport aerian”. Contractul de finanțare al acestui proiect a fost semnat la data de 13 noiembrie 2015. Conform acestuia, 53.765.563,30 lei reprezintă fondurile europene destinate dezvoltării și modernizării infrastructurii aeroportuare, respectiv, extinderea pistei cu 360 m și lățirea porțiunii portante a pistei de la 30 m la 45 m.

În urma implementării acestui proiect, capacitatea portantă a suprafeței aeroportuare va permite operarea unor aeronave de tip mediu curier. Componentele majore ale acestei investiții care au dus la reconstrucția noii piste de aterizare/decolare și prelungirea acesteia la 2150 m cu lățimea de 45 m, au fost devierea râului Băița pe o distanță de 1,3 km, execuția noului drum comunal spre Bozânta Mare pe o lungime de 1 km și realizarea unui pod care traversa râul Băița pe o lungime de 36 m.

Obiectivul general al proiectului îl constituie modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare pentru asigurarea unui trafic aerian în condiții de maximă siguranță, în acord cu reglementările europene și naționale în domeniul transportului aerian și care să faciliteze dezvoltarea economiei locale, respectiv îmbunătățirea calității vieții.

În cadrul evenimentului de astăzi de la Aeroportul Internațional Baia Mare, Dorin Buda, directorul general al aeroportului a adus mulțumiri tuturor celor implicați în acest proiect, iar ing. Mircea Dănilă a descris complexitatea acestor lucrări, explicând în detaliu modul în care s-au desfășurat lucrările, de la numărul verificărilor efectuate asupra solului și asfaltului și până la condițiile în care s-a lucrat în tot acest timp.
Prezenți la această prezentare au fost vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, subprefectul județului Gavriș Ardelean, primarul Orașului Tăuții Măgherăuș Anton Ardelean, managerul proiectului Octavian Cudalbu și reprezentantul constructorului, Asocierea Strabag Ag – Consitrans SRL, Radu Mărieș.

„Felicitări colegilor din Consiliul Județean care au avut curajul să aprobe demararea acestui proiect și, nu în ultimul rând directorului general al Aeroportului Internațional Baia Mare, Dorin Buda, pentru asumarea în condiții destul de nesigure a acestuia. În calitate de reprezentanți ai autorității tutelare vom face toate eforturile să găsim soluțiile legale pentru ca toate lucrările să fie decontate respectând prevederile legale. Ne dorim ca Aeroportul Internațional Baia Mare să devină operațional cât mai curând pentru că acest lucru va aduce multe beneficii județului Maramureș prin crearea unor noi oportunități de afaceri”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.

Recepția lucrărilor realizate în cadrul proiectului „Extindere și modernizare suprafețe aeroportuare la Aeroportul Internațional Baia Mare” se va face în cursul zilei de mâine.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More